Четирима студенти от Русенския университет са първите носители на новоучредената международна студентска стипендия "Игнат Канев". Именитият бизнесмен и щедър дарител сам връчи финансовите отличия, с които изявени възпитаници на РУ ще могат да подпомогнат обучението си и развитието си в полето на науката.
Първите отличени студенти са Ленимир Здравков, Марин Бочев, Боряна Пенчева и Живка Андреева, които получиха чекове за по 3000 канадски долара, чиято равностойност е 3858 български лева. 
За мен е огромно удоволствие да съм сред вас и се радвам на жаждата на младежите за наука и на техните преподаватели да им предават знания, каза развълнуван Игнат Канев. Аз, човекът, който е дошъл от Горно Абланово, в Русе съм бил само веднъж като дeте, тогава баща ми ми купи само едно кравайче, а сега мога да ви поощря вие, днешните младежи, да учите и да се развивате, добави бизнесменът. 
По-късно пред журналисти той призна, че е впечатлен от факта, че построеният с неговата финансова подкрепа Канев център е пълен с живот и е пространство за събития от различен културен, научен и обществен характер. Ректорът на РУ проф.Христо Белоев пък разясни, че има идея за развитието на центъра в посока към двора на университета, предстои да бъдат обсъдени и други проекти с бизнесмена. 
Всеки долар, който давам тук, трябва да бъде оправдан в Канада - аз не си нося парите в чанта и да ги раздавам. Доволен съм, че държавата Канада ми разрешава да върша това - да правя дарения в сферите на образованието и здравеопазването, така ползата е за много хора и за бъдещето на Русе и на България, която винаги много ми е липсвала, още от 1941 година, когато напуснах границите й. 25 години не съм си ял обяда на маса - все в ръка, все в движение, в началото хората в Канада си мислеха, че идвам от Боливия, те не знаеха къде е това България. Но ето че успях. И сега съм носител на всички възможни награди, които Канада дава, каза още дарителят. 
По-късно Игнат Канев участва в церемонията по връчването на дипломите на 860 бакалаври и магистри от випуска 2018 на РУ. Самият той в качеството си на Доктор хонорис кауза на висшето училище връчи дипломите на деветимата пълни отличници на випуска. Един от тях, бакалавърът Светлозар Илиев от специалност "Компютърни системи и технологии", произнесе емоционално слово с благодарност за задълбочената подготовка и атмосферата, предразполагаща към развитие.
Игнат Канев участва на 22 септември в тържествата по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Вчера в родното му село се проведе вълнуваща среща с роднини и с жителите на Горно Абланово. Днес предстоят срещи с кмета Пламен Стоилов, областния управител Галин Григоров, а също и представянето на дарението на Канев за новото отделение в болницата, носеща неговото име. Бизнесменът ще вземе участие и в честванията на 135-ата годишнина на Дойче шуле.