Москва ще укрепи въздушната отбрана на Сирия със система С-300 и ще блокира радари на военни самолети от бреговете на Средиземно море след свалянето на руския самолет.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че президентът Владимир Путин е предприел допълнителни мерки за сигурност, след като сирийската ракета за въздушна отбрана С-200 от съветската ера свали по погрешка руския военен самолет Ил-20, убивайки 15 души миналата седмица – инцидент, за който Москва обвини Израел.

"Това ни накара да предприемем адекватни ответни мерки, насочени към повишаване на сигурността на руските войски" в Сирия, заяви Шойгу в телевизионно изявление. "Русия ще достави модерната система за противовъздушна отбрана С-300 на сирийските въоръжени сили в рамките на две седмици."

Сирийските военни вече са обучени да използват системата, която трябваше да бъде изпратена през 2013 г., но беше задържана "по молба на Израел", каза Шойгу.

"В районите около Сирия над Средиземно море ще има радиоелектронно заглушаване на сателитната навигация, както и бордови радарни системи и комуникационни системи за военна авиация, атакуващи обекти на сирийска територия".

Москва твърди, че израелските изтребители Ф-16, които атакуваха Латакия в Западна Сирия на 17 септември, са използвали Ил-20 като „параван", в резултат на което руския самолет беше поразен от сирийската въздушна отбрана.

"Ние сме сигурни, че предприетите мерки ще охладят "горещите глави" и ще ги отдалечат от зле обмислени действия, които заплашват нашите военнослужещи", каза Шойгу.