Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. И целият този опит, натрупан през 27-годишната й успешна кариера, естествено я води едно стъпало по-нагоре. Като имиджмейкър Диана Петкова има професионална подготовка да прави цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Със своите теоретични и практически знания тя ще бъде полезна и на читателите на „Утро“, за които специално ще подготвя съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“: 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21: 082 523392.

Тази година септември ни радва с прекрасно време - топло, слънчево, и да превали, пак не е за дълго. Обожавам това усещане за мекота и хармония - сутринта уж леко те повява прохладата на есента, но към обяд вече припича и търсиш сенчести местенца. А вечерта - тя просто примамливо те кани на открито да се насладиш на нежния повей, галещ все още голите ти рамене. На знам от времето ли е, но ме е обзело едно такова настроение на спокойствие и баланс, че виждам повече красота по улиците. Далеч съм от желанието да слагам розов филтър на всеки поглед, само споделям моята гледна точка. Има достатъчно криминални новина, благотворителни каузи, катастрофи...
На мен ми се падна късметът да работя и да пиша за Красотата
Благодарна съм всеки ден на съдбата за това! Хармония, баланс, красота, а какво да кажем за стила?! Моето твърдение е, че всеки го притежава. Някой успява да го открие отрано, друг се опитва да си го наложи, а трети дори не се замисля що за чудо е това. Личният стил на всеки е заложен по рождение. Едни са слаби, грацилни, с фини жестове и походка. Други са добродушни, с недодялани маниери, но пък лесно се сприятеляват и бързо намират с всеки общ език. Тялото ни като антропология носи определено послание. Неговият език, включващ мимики, жестове, походка, говори много за нас като духовност и емоционалност.
Според философските и психологически критерии различаваме 6 основни стила. Нека не се заблуждаваме, че в живота всичко е толкова просто. Всеки от нас е съвкупност от много различни качества. Това означава, че и
личният стил може да бъде смесица от два и повече стила - това прави всеки уникален
Винаги обаче се чувства доминиращият. Тези първични стилове са основата, върху която са изградени съвременните модни стилистики. Смесването на два и повече стила води до възникване на нови трендове. Те, от своя страна, се развиват и разклоняват в нови и така се развива модата, смесвайки стари с нови тенденции. Основните стилове наричаме: класически, драматичен, бляскав, натурален, ангелски и спортен. Разхождайки се, несъзнателно откривам типажи, които искам да споделя. Различни като възраст и темперамент, пол и професия - всички те формират колорита на нашия град. По това как изглеждат те, запечатани на снимка, нашите наследници ще съдят за нас като дух, емоция, култура.
Класическо излъчване притежават хора с правилни черти на лицето 
като овална форма, пропорционална, поддържана фигура, излъчващи увереност и професионализъм. Жените предпочитат средно дълги коси, лесно поддържащи се прически. Това предполага делови гардероб в базови цветове - черно, тъмносиньо, сиво. Материите са качествени и естествени, кройките перфектно лягат по тялото. Посланието е „скъп минимализъм“.
Драматично излъчване притежават хора с графично скулптирано лице
Често със специфични черти - тънки, извити вежди, активен нос. Излъчването е артистично, леко агресивно и самоуверено. Те се чувстват комфортно в екстремни форми на остри рамене, черно-бяла визия с ярко червен акцент. Материите са твърди, държащи форма, или лачени, лъскави. Тях не можете да не ги забележите. Атонио Бандерас, Мадона, Моника Белучи са представители на драмата.
Бляскавият стил се характеризира с пищност, сексапил
подчертана женственост и привързаност към всичко лъскаво. Дрехите изобилстват от златни елементи като копчета, брошки, обеци. Кройките са пищни със сложни форма, допълнени с жаба, набори и волани. Платовете са тежки, жакардови, велур, дантели, пайети и ламе. Бляскаво излъчване притежават Лейди Даяна, Жизел Бюндхен.
Натурален стил излъчват хора с малко по-едра физика, леко грубовати
за които комфортът е ключова дума. Те малко се интересуват от мода, за тях е важен душевният покой, а дрехите трябва да са им удобни. Техният гардероб е смесица от хипистилистика и етномотиви - широки, безразмерни, с микс от цветни принтове. Широки рокли и поли, естествени материи от лен и памук, ниски обувки или на удобен ток. Аксесоарите са от дърво, мъниста, слонова кост.
Ангелският стил излъчват хора, които имат детско очарование
независимо от възрастта си. Сърцевидно лице, чист поглед, добре оформени устни, гладка кожа, руменина. Дрехите излъчват наивен романтизъм, напомнящ ни за детството. Обичат фините материи, прозрачни, ефирни - шифон, коприна, фино трико. Кройките са падащи, нежни. Такива жени имат чара на горски нимфи, а мъжете запазват хлапашкото си излъчване до дълбока старост. Брад Пит, Мерлин Монро, Скарлет Йохансон са такива персонажи с ангелско излъчване.
Спортният стил се оказва най-разпространеният заедно с класическия
Много дрехи са заимствани от различните спортове още от възникването им. Гардеробът  изобилства от спортни костюми и анцузи; тениски, свободни панталони, шорти, кецове и маратонки. Материите са съвременни, изкуствени с ликра, позволяващи свободно движение и комфорт. В същото време унифицирани, унисекс. Цветовете са неонови, аксесоарите - върхови постижения на технологиите, имитиращи 80-те години. Спортно излъчване носят динамични, модерни хора.
Особен възход бележи този стил сега. Белите маратонки и кецове са задължителен атрибут на съвременния човек през последните 3-4 години. Последвалата вълна от цветни спортни обувки за радост се разпростря и в мъжката мода. А съчетаването им с копринени рокли и строги костюми стана съвременна класика.
Хит в момента са т.н. „таткови маратонки“
груби, с висока подметка, съчетаващи няколко цвята. Спортните панталони - широки и тесни, но винаги с кантове - се стилизират със сандали с тънки каишки и токчета. Еклектика. Най-важно е да създадем неочаквани комбинации, балансирайки грубите и тежки елементи с леки и елегантни. За някого може да са ужасни, но за вас щом са начин за изразяване - значи сте постигнали модерно присъствие. Смесването, за да бъде хармонично, трябва да има обединяващи елементи като форма-цвят-текстура. Например смесица от класика с драма ражда стила „милитъри“. Миксирането на бляскавия стил с драмата формира стилистиката „амазонка“. А стилът „сафари“ се е обособил при смесване на натуралния със спортния.
Ето и аз смесих имиджмейкърските знания с погледа си на пешеходец из нашия град.
Разходката ми мина покрай Американското пазарче
където разнообразието от плодове и персони е еднакво голямо. След това акостирах в комплекс „Евас“ - там терасата приютява доста атрактивни личности, които се любуват на гледката и кестените. Обичайният ми маршрут до „Имидж студио“ минава през главната улица - място за срещи на много русенци. Там определено всеки се е накиприл „да се пусне по Главната“. В студиото влиза дама, която изглежда свежо, дори и без прическа. И накрая не се сдържах да публикувам снимки от фотосесията си на „Александровска“. Там също миксирах уменията си в бюти областта и фотографските си забавления. Улицата, освен уловените мигове на едно преобразяване, е потвърждение как всичко около нас е свързано с видими и невидими нишки. Модата, хората, улиците, градът... и медиите.