Цяла седмица с разнообразни и интересни събития посвещава на своята 135-а годишнина Средното училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер".
На 26 септември очакваме посланика на Германия Херберт Салбер, под чийто патронаж са нашите чествания, да връчи немските езикови дипломи на нашите ученици, каза директорката на СУПНЕ Искра Иванова. 
Същия ден в Историческия музей ще бъдат подредени документи и вещи, които разказват историята на Дойче шуле, а ученици на историка Николай Чакъров ще представят проучване за присъствието на Германия в топонимията на Русе. Викторини, арт инсталации, драматизации на приказки на Братя Грим и представление по пиесата "Генерация Z", написана на немски от гимназисти, включва мащабната програма. Едно от интригуващите събития със сигурност ще привлече много любопитни - това е кулинарното пътешествие по Германия, по време на което ученици ще представят приготвени от тях типични немски ястия и ще поканят гостите да дегустират. 
Посрещаме юбилея и с ново знаме, каза Искра Иванова. И показа новия школски флаг, на който са извезани портретът на патрона Фридрих Шилер и девизът на уилището: "Мисли, мечтай, откривай". Знамето е изработено в ателие в Стара Загора и е подарък от училищното настоятелство. В обикновените дни то ще стои на специална стойка на втория етаж редом с предишното, което е с лика на предишния патрон св.Климент Охридски.