Химични експерименти и демонстрации ще покаже Корпусът за бързо гърмене при Софийския университет „Св.Климент Охридски“ в Русе по време на Европейската нощ на учените на 28 септември. Това ще се случи от 19 до 22 ч в библиотека „Любен Каравелов“.
Тази година Нощта на учените предлага много атраткивни и любопитни събития. Официалното начало е в 17 ч на 28 септември в градинката на площад „Батенберг“, но забавите ще започнат пак там половин час по-рано. В поле за интересна наука ще се превърнат също пространствата в РБ, Историческия музей и Музея на градското всекидневие, като входът навсякъде е безплатен. 
Млади и стари ще научат как работи катапултът и какъв е животът на някои чудати риби, екип от Русенския университет ще покаже как се правят дигитални копия на археологически ценности, ще има демонстрации на 3D изображения. В Историческия музей в практическа работилница ще се правят глинени отливки на макети и праисторически гърнета. Изложби, лекции и много новини очакват всички, които посетят различните събития от Европейската нощ на учените, в която Русе е домакин с още 300 други града в цяла Европа.