На 14.09.2018 г. ни напусна завинаги нашият скъп съгражданин и светило в българската медицинска професия проф. д.м.н. Илко Карагьозов.
Отиде си една цяла епоха в акушерството и гинекологията.
Проф. Илко Карагьозов е роден на 21.08.1940 г. в Русе. С нашия град са свързани детските и младежките му години. Корените на лекаря идват от Копривщица. Прадядо му е бил четник в четата на Бенковски, а неговият син Дончо - известен възрожденски учител. След Освобождението даряват къщата и дворното си място на общината в Копривщица.
Професорът е син на видно лекарско семейство. Баща му - д-р Илия Карагьозов (1903-1991), учи медицина в Загреб, специализира акушерство и гинекология в столичния „Майчин дом“ и повече от 40 години е лекар в русенската болница. Работи като началник на акушеро-гинекологичното отделение на болницата, но отговаря за здравето на жените от цяла Североизточна България. Често са го будили през нощта, за да отиде в болницата и да спаси живот.
Проф.Карагьозов завършва медицина през 1965 г. в академията в София и печели конкурс за асистент в университетската клиника в „Майчин дом“. През 1987 г. защитава докторска дисертация, през 1991-а става професор, а впоследствие и дългогодишен ръководител на катедрата по акушерство и гинекология на Медицинския университет в София, директор на университетската АГ болница „Майчин дом“ и заместник-ректор по лечебната част на Медицинския университет. Титулуван е и като републикански акушер гинеколог. Носител е на множество награди, заемал е и различни обществени и административни постове.
Втората специалност на професора е онкологията. Подобно на брат си, също лекар - доц.Антон Карагьозов, той е автор на десетки монографии. Като преподавател в университета той създава цяла школа съвременни лекари. Работохолик, до последния си дъх той работи като консултант в столичната Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда заедно със сина си д-р Илия Илков Карагьозов, който е четвъртият пореден лекар във фамилията и завежда гинекологичната клиника в същата болница.
Мир на праха му!
Поклонението ще се извърши на 22 септември от 12.30 ч в катедралния храм „Св.София“ в столицата.