Далеч по-ненаказуемо, далеч по-безопасно и далеч по-печелившо е да се занимаваш не с производство и разпространение на наркотични вещества, а с производство и разпространение на безакцизни стоки, по-специално цигари. Шансът да бъдеш наказан е твърде нисък.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Цацаров взе участие в заседанието на Комисията по наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, където запозна народните представители с резултатите от противодействието на нелегалното производство, разпространение и търговия с цигари.

За да очерта мащабите на това негативно явление, главният прокурор Сотир Цацаров припомни последните няколко случая на разбити нелегални фабрики в различни градове на страната и техните технически възможности. Той подчерта, че те всички са били оборудвани с модерни машини и цели потони линии, които са мобилни, т.е. могат да бъдат преместени от един град в друг, а и в друга държава. Две от фабриките дори са ползвали за работници чужди граждани от бивши съветски републики.

„Във всички тези случаи се работи по обвинения основно за данъчни престъпления, като основната норма е тази на чл. 234 на НК. Според нея е предвидена наказуемост на лица, които продават или държат акцизни стоки без бандерол. Думата „произвежда“ като форма на изпълнителното деяние липсва“, разясни Цацаров пред депутатите.

Именно това е първото предложение на прокуратурата – за нелегалното производство на акцизни стоки законът също да предвижда пряко наказание. „Един детайл, който изглежда колкото смехотворен, толкова и реален“, аргументира се главният прокурор.

Второто предложение на държавното обвинение за нормативни промени включва диференциране на наказателната отговорност.

„Ако приемете, че трябва да има наказание за производство, то трябва да бъде далеч по-високо, а една стъпка по-ниско да бъде за разпространението и държането. Предлагаме да бъде въведена наказателна отговорност и за приготовление към производство на акцизни стоки без бандерол“, допълни още Цацаров.

Според него голям е проблемът и със пазара на машини за производство на цигари, който у нас е напълно свободен, но би могъл да се ограничи с въвеждането на лицензионен режим. „За да произведете цигари, ви трябват машини. Тук не става дума за занаятчийско производство. Тук става дума за промишлено производство в пълния му капацитет“, допълни още главният прокурор по отношение на разбитите фабрики в страната.

От своя страна новоизбраният министър на вътрешните работи Младен Маринов увери, че институциите ще продължат усилената си работа по противодействие на това престъпление и обърна внимание на търговията с нарязан тютюн. „С предложенията, които главният прокурор изнесе, ще бъдат дадени лостове за въздействие и ще бъде постигнат сериозен ефект.