Над 114 тона отпадъци бяха събрани от 17 875 доброволци в Русенска област в голямото чистене в събота. Така равносметката показва по-малко количество отпадъци в сравнение с миналата година, когато бяха почиствани същите терени. Тогава в рамките на еднодневната инициатива „Да изчистим България заедно“ в областта бяха събрани над 170 тона боклуци. 
Най-много отпадъци са събрани в община Русе - над 44 тона, следвана от Иваново с 21 тона. Към регионалното депо са извозени 11 тона боклуци от община Сливо поле, а след разчистването на замърсените терени в Бяла са събрани 10 тона отпадъци. Количествата разчистени отпадъци в общините Ценово и Борово са по над 8 тона, а в Две могили - над 7. Според изчисленията от всяко замърсено място е бил извозен средно по около тон и половина боклук.
Както „Утро“ писа, Русенска област успя да запази лидерските си позиции в кампанията „Да изчистим България заедно“, като дори мобилизира повече доброволци от миналата година. Инициативата привлече 17 875 възрастни и деца, които положиха усилия да изчистят областта за един ден. Формулярите си за участие в екоакцията са регистирали 157 фирми и ведомства, 40 училища и 58 неправителствени организации. 
Седем са разчистените незаконни сметища в областта, като едното е открито от служителите на екоинспекцията, които почистиха района на Лесопарк Липник. Събраните отпадъци са предимно стъкло и пластмасови опаковки, а най-фрапиращият боклук, на който се натъкнаха участниците в акцията в парка, са автомобилни гуми.