С активното участие на браншови синдикат "Висше образование и наука"- КНСБ (ВОН-КНСБ), НИМХ, БАН и МОН се споразумяха, а учените оттеглят готовността си за ефективни протести.

Документът бе подписан днес от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, доц. Снежанка Балабанова, председател на Общото събрание на учените в НИМХ, председателят на синдикат ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от КНСБ.

Съгласно подписаното споразумение, в срок до 31 октомври 2018 г., МОН ще разработи и внесе в Министерски съвет проект на постановление за създаване на изследователски институт към МОН. Новата научна институция ще поеме всички функции и дейности на досегашния НИМХ към БАН. Тя ще придобие безвъзмездно имуществото на НИМХ при Българската академия на науките, включително архива му.

До приключване на бюджетната година НИМХ ще разполага и ще се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи, съгласно утвърдения бюджет на института.

Управителният съвет на БАН пък се съгласява да разгледа кандидатурите за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ, предложени им от Общото събрание на учените в НИМХ и да предложи на Председателя на БАН за назначаване една от тях, която да отговаря на Устава на Академията, предвижда още споразумението.