Приповдигнато и вълнуващо, с повсеместни тържества започна новата учебна година във всички учебни заведения в Русе и областта. Радостното оживление беше обхванало струпалите се пред всички училища малки и големи ученици. Малките идваха, здраво стиснали ръката на мама и грамаден букет в другата ръка, по-големите носеха по три карамфилчета или по една розичка, а най-големите се нареждаха най-отзад зад празничния строй на класовете, за да могат весело да си побъбрят. 
По традиция във всяко училище беше издигнат националният флаг и началото на тържеството беляза българският химн. След това звучаха песни, стихове, приветствия и напътствия.
В Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ директорката Калина Пенева първо представи новите ученици - осмите класове, и техните класни ръководителки, които бяха бурно приветствани с ръкопляскания от по-големите. А след това 
връчи грамоти на изявени гимназисти - пълни отличници
с постижения в различни области на знанието, завоювали успехи и награди в учебни, практически и спортни състезания. 
Пред Националното училище по изкуствата също беше пълно с млад народ. Улица „Пирот“ преливаше от бъдещи певци, музиканти, художници и актьори, които посрещаха с възторг всеки от своите преподаватели - цигулари, пианисти, художници, китаристи. Докато започне концертът на изявени дарования в зала „Русе“, в дарителската кутия, поставена във фоайето вече се бяха събрали около 300 лева, с които ученици от НУИ се присъединяваха към мисията „Спаси цвете, подари надежда!“. Още 14 такива кутии бяха поставени и в други русенски училища, където децата да пуснат парите, които биха дали за букети - и така да съберат средства в подкрепа на
фондация „Александър Русев“ и нейната мисия - да се изгради модерен рехабилитационен център със закрит басейн за деца с увреждания
В много от учебните заведения празника споделиха представители на областната и общинската управи и на различни институции.
Областният управител Галин Григоров се включи в тържеството за първия учебен ден в училище „Св.Паисий Хилендарски“ - единственото средно училище в община Сливо поле. 
Кметът Пламен Стоилов избра тази година да бъде гост в русенското средно училище „Васил Левски“. Той отправи пожелания за здраве, късмет и успех на учениците и благодари на родителите и учителите за грижите им. Стоилов увери, че училището ще продължава да се развива, като се ангажира след година дворното пространство да бъде ремонтирано и да бъдат изградени спортна зала и басейн.
На тържеството присъства и началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, която успя да приветства и учениците в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и градоустройство „Пеньо Пенев“. 
В СУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ гости бяха зам.областният управител Валентин Колев и заместник-кметът Даниела Шилкова, самата тя възпитаничка на училището. В празничната церемония, в която 
ученици пяха и рецитираха на 6 езика
се включи с поздрав и аташето в Генералното консулство на Русия Марина Сергунина. 
Зам.-кметът Наталия Кръстева се обърна с топли думи към учениците в Английската гимназия „Гео Милев“. Другият заместник на Стоилов Димитър Наков направи приветствие към децата и учителите в основно училище „Отец Паисий“. Неговият колега Страхил Карапчански присъства на откриването на учебната година в СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, а в основно училище „Иван Вазов“ гостува директорът на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.
Главният архитект Живка Бучуковска бе гост на тържеството в Строителната гимназия, Русенският митрополит Наум поздрави ПГ по дървообработване „Йосиф Вондрак“, поздравления в СУ „Йордан Йовков“ поднесе Мариела Личева, шеф на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“, началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова откри учебната година в НУИ, а директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов - в основно училище „Ангел Кънчев“. 
С подобаваща тържественост бе открита новата учебна година и в Русенския университет. След приветствието на ректора чл.-кор.проф.Христо Белоев слово произнесе кметът Пламен Стоилов.
Елитен университет означава елитен град и успехите на Русе се дължат до голяма степен на РУ, подчерта Стоилов, като призова новите студенти да си поставят високи цели и да бъдат амбициозни. 
Към този призив се присъедини и зам.областният управител Валентин Колев.
След речите талисманът на вуза РУмен плисна менче с вода и здравец и поведе студенти и гости в сградата.