Първите данни за волейбола в Русе отбелязват създаването на клуб в село Хотанца през 1925 година, който е легализиран към БНСФ през 1930 година. В справката на Димитър Млекаров четем, че жителите на селото тогава били под влиянието на англо-американските протестанти, които издържали Американския девически колеж в Ловеч. В този колеж учели момичета от селото, играели баскетбол и волейбол. Като се връщат през лятната ваканция на 1926 година, донасят игрите от колежа. Дотогава момчетата играели само футбол. Здравка Захари Димитрова, Иванка Хаджийска, Елена Райчева, сестрите Екатерина и Елена В. Петрови и други възприемат и започват да играят волейбол. Забивали два кола и вместо мрежа опъвали въже. Към момичетата се присъединили и футболистите от селото - Петър В. Петров, Драгошин Първанов, Колю Марков и др.
Волейболът увлича и други момичета. За да се попълни необходимото число играчи за два отбора, често се играело смесено. Игрището представлявало поляна, като вместо очертаване, страничните линии били окопавани, забивали два кола и опъвали въже. Тези игри продължили и до 1942 година, въпреки масовата мобилизация на мъжете, като в тях вземали участие и някои омъжени жени с деца. В спомените на бившия учител по физическо възпитание и главатар на местното дружество „Юнак“ в  Червена вода Трифон Обретенов също се споменава, че към 1936 година е въвел играта волейбол за момичета.
Данни за състезания се появяват едва през 1934 година, когато Русенската спортна област организира окръжни състезания, в които клуб „Левски“ /Русе/ решава да участва с мъжки и дамски отбор. Преди това в тогавашния вестник „Русенска поща“, бр. 4169 и 4170 от 1934 г., е поместено, че ще се проведе пропаганден волейболен мач между клуб „Напредък“ и сборен отбор.
За пръв път държавно първенство по волейбол се провежда през 1936 година и в подготовка за него в Русе се провежда градски шампионат с участието на клубовете „Ангел Кънчев“, „Раковски“, „Напредък“. Той е спечелен от „Ангел Кънчев“ с капитан Николай Ганчев. През същата година се провежда квалификационна среща между Русе и Варна за държавно първенство, спечелена от Варна.
В този период волейболът се е играел на тревно-землен терен и официалното игрище е било встрани от футболното игрище в „Алеите“. Волейболната игра се разпространява най-вече в училищата и предимно между класовете в Мъжката гимназия. Първоначално се е играело с отбори от по 9 състезатели, а впоследствие - с по 6 и то без „въртене“, а на постоянни постове. Волейболните игри  се ръководели от по–изтъкнати състезатели. Впоследствие в Русе се явява първият правоспособен съдия - Илия Бахлев.
Играта се масовизира и регламентира с идването на учителя по физическо възпитание в Мъжката гимназия в Димитър Ефремов. Под негово ръководство израстват редица кадри от ученическите среди.