За 19 592 момичета и момчета в цялата Русенска област вчера удари първият звънец за новата учебна година. 70-те училища - начални, основни, средни, в това число и частните, отвориха врати и посрещнаха децата, на които предстои да се потрудят и да попълнят знанията и бележниците си през следващите девет месеца. По традиция малките ученици носеха цветя, като най-големите букети също по традиция бяха предназначени за учителките на първолаците. По-големите се радваха да се видят с приятели и да "разцъкат" телефоните си. И понеже, отново по традиция, първият учебен ден не е натоварен с уроци, задачи и друг вид труд, всеки в различна степен си го преживяваше като празник.              (На стр.2)

В Регионалното управление на образованието настроението също беше празнично, но и с минорни нотки. Защото статистическите данни за броя ученици, които вчера по обед бяха обработени и станаха предмет за съпоставка, не оставиха много място за ведро настроение. 
Данните показват, че тази година на училище в областта тръгват с 378 по-малко деца, отколкото са били през 2017 г. Само първокласниците, които сега са 1564, са с 203 по-малко от миналогодишните 1767 момиченца и момченца в първите класове. По-различно изглеждат нещата  само при сегашните осмокласници - те са 1624, докато преди година са били 1561. Иначе казано, от вчера в осмите класове на русенските гимназии учат с 63 ученици повече.
Това би било радостно, ако очертаваше тенденция, но за съжаление трябва да кажем, че не е така, коментира началникът на РУО Росица Георгиева.
Според нея по-скоро тенденцията се набелязва от дефицитите и все по-устремно смаляващата се бройка на учениците. 
Немалко семейства напускат града и областта в търсене на по-добри условия и реализация, с тях често заминават и децата, каза Георгиева. И посочи други безрадостни факти: в момента в детските градини и подготвителните групи в Русенска област са записани 1198 6-годишни деца, които би трябвало догодина да бъдат първокласници. Други 1222 хлапета сега са на 5 години - и по принцип е възможно част от тях догодина също да тръгнат на училище, след като навършат 6. 
От сегашните първолаци 149 са точно такива - шестгодишни. Ако съотношението на 6- и 7-годишни се запази и догодина, пак излиза, че в първи клас следващия 15 септември ще тръгнат значително по-малко деца - поне 250-300 под сегашните 1564... Впрочем, за устойчивостта на демографския срив недвусмислено говорят и цифрите при дванадесетокласниците: миналата година те са били 1621, а сега са едва 1445. Което едва ли може да радва университетските среди, петимни да поемат щафетата и да обучават бъдещи висшисти.