"Куба не напада, Куба защитава, Куба споделя", каза Мигел Диас-Канел

Кубинският президент Мигел Диас-Канел каза, че отношенията между Куба и САЩ се влошават при управлението на американския президент Доналд Тръмп, предадe БТА, позовавайки се на данни от световните агенции.

Диас-Канел призова за равностоен диалог с Тръмп и каза, че кубинското правителство няма да разговаря с него, докато "правителството на САЩ запазва лошото си отношение" към Куба.
"Ние искаме диалог, но той трябва да бъде като между равни", заяви Диас-Канел в интервю за базираната във Венецуела телевизия "Телесур". "Не приемаме да ни налагат каквото и да било, нито сме готови да правим отстъпки", каза кубинският президент.

По думите му при предишния американски президент Барак Обама двете страни са могли да "разговарят, сътрудничат и поддържат цивилизовани отношения въпреки идеологическите различия".

Според него американското ембарго, въведено срещу Куба през 1962 г., остава главната пречка за нейното развитие.

Отношенията между САЩ и Куба се затоплиха при управлението на Обама, който постигна историческо разведряване след десетилетия на враждебност, но рязко се влошиха, откакто през 2017 г. на власт дойде Тръмп, който отново въведе ограничения за пътуване и затегна американското икономическо ембарго.

Отрицателно въздействие върху двустранните връзки оказаха и твърденията на САЩ за загадъчни "звукови атаки" срещу американски дипломати в Хавана, причинили им здравословни проблеми. Куба отрича да има нещо общо с това.

"Куба не напада, Куба защитава, Куба споделя", каза Диас-Канел, който в интервюто многократно спомена покойния кубински лидер Фидел Кастро и неговия по-малък брат Раул, който продължава да оглавява Кубинската комунистическа партия, след като се оттегли от поста на държавен глава.
Диас-Канел заяви, че Раул Кастро му е "като баща" и че разговаря с него почти всеки ден.
Кубинският президент каза, че подкрепя предложената конституционна промяна, позволяваща узаконяване на еднополовите бракове, тъй като е против всякаква дискриминация.

Според Диас-Канел премахването на думата "комунизъм" от проекта за нова конституция не означава, че Куба се отказва от стремежа да гради комунистическо общество. По думите му в документа се говори за социализъм, а това включва и комунизма, защото двете понятия са свързани и взаимно се подразбират.

Той похвали отдавнашния съюз на Куба с Венецуела и приветства победата на новоизбрания мексикански президент от левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор, определяйки я като "насърчителна" за Латинска Америка.