2 367 училища в цялата страна отварят врати днес за учениците и дават началото на новата 2018/2019 учебна година, предаде репортер на БГНЕС.

По данни на Министерството на образованието и науката училищният звънец ще прикани в клас 680 хил. ученици от цялата страна. От тях около 60 хил. са първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на класната стая. В столицата техният брой е около 12 хил.

Над 150 училища пък ще открият новата учебна година с изцяло обновена и модернизирана материална база. В някои от учебните заведения строителните дейности не успяха да приключат навреме, но институциите увериха, че там ще бъде създадена специална организация, за да не се пречи на учебния процес.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев увери, че държавата продължава да полага всички усилия за привличането и връщането на децата в училище, както за възвръщане на интереса им към образованието. През изминалата година са издадени 509 наказателни постановления на родители и са спрени много социални помощи.

През настоящата учебна година ще има и 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали и др. В 65 паралелки учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда - монтьор, машинен оператор, оператор, заваряване, стругарство.

Над 2800 ученици тази година ще се обучават в дуална форма на обучение, в сравнение с 1800 през предходната.