В разгара на лятото, когато повечето българи си вземат отпуската, за да отидат на море, русенският туризъм също отбелязва неочакван може би за мнозина пик, показват данните на националната статистика. Отседналите в местните хотели и други средства за подслон туристи са с 2500 повече, отколкото същия месец на предходната година, като ръстът е с внушителните 31%. Броят на реализираните нощувки се увеличава с 2600, като тези на чужденци отбелязват ръст с цели 39 на сто. Подобни бяха и числата за предходния месец юни.
Трудно е да се каже на какво се дължи този впечатляващ ръст, тъй като през тези летни месеци в Русе не е имало някакви значителни събития, които да привлекат повече хора (като световното първенство по волейбол, което върви в момента). Може би значително нарасналите числа идват вследствие изсветляване на бранша в резултат на засиления данъчен контрол. 
През юли в Русенско са отседнали 10 596 човека, горе-долу колкото и през юни. Броят на чужденците е 4322 - с 1200 над миналогодишните. Реализираните от всички тях нощувки са 18 281, които носят приходи от 887 хиляди лева. 
Числата са малко по-високи отколкото през юни, а в сравнение със същия месец на миналата година приходите се покачват с 18 на сто. Ръстът идва както от повечето туристи от България, така и от увеличения брой чужденци. Туристите от други държави са платили за нощувки 432 хил. лева, малко повече отколкото през предходния месец. Това са почти половината от всички приходи по това перо, което се дължи на факта, че те обикновено избират по-луксозните и по-скъпи хотели.
И през юли на високо ниво остават предпочитанията към по-евтините места за настаняване с 1-2 звезди. В тях са реализирани 7185 нощувки или 39% от всички. Най-добра отново е запълняемостта в петте четиризвездни хотела, в които са реализирани 7986 нощувки. Поради по-високите си цени най-луксозните места за настаняване получават по-сериозен дял от приходите от нощувки - 437 хил. лева или 49% от всички. 
През юли в хотелите с 3 звезди, от които този месец в областта са работили 8, са отседнали 1964 лица, които за 3110 нощувки са донесли приходи от 182 хил. лева.
Реализираните нощувки в общо 48 хотела и други места за настаняване в областта са средно по 1,72 на човек, при 1,8 за предходния месец, тоест туристите са оставали в Русе малко по-късо време. Запълняемостта на легловата база е над 30%.