Русенска област успя да запази и тази година лидерските си позиции в кампанията „Да изчистим България заедно“, като дори е мобилизирала повече доброволци от миналата година. Да изчистят областта за един ден положиха усилия над 17 300 възрастни и деца, като данните не са окончателни. До 15 часа в събота в голямото чистене се включиха над 12 500 души, което е своеобразен рекорд и е с повече от 2000 души в сравнение с миналата година. Това нарежда Русе отново сред най-активните области по брой доброволци, като след обобщаването на резултатите е много вероятно цифрите да се увеличат значително. 
Към еднодневната акция на голямото почистване се присъединиха служителите на областна администрация Русе, които заедно с асоциацията по ВиК почистиха боклуците около Пантеона на възрожденците по посока към Генералното консулство на Русия в Русе.
90 чувала с отпадъци бяха събрани от лесопарка „Липник“, където над 100 служители на община Русе, сред които зам.-кметът Наталия Кръстева, както и десетки малки и големи русенци обединиха усилия. 
Боклуците в района на Текето разчиства и екоминистърът Нено Димов, който посочи, че ако всеки от нас пази, няма да има нужда от такива акции. 
Акциите по почистването са добър почин, който трябва да продължи 365 дни, допълни министърът. 
Според него личният пример на всички - служителите на регионалните инспекции, гражданите на Русе и останалата част от страната, е пример, който децата ще запомнят.
Когато успеем да променим мисленето, когато успеем да се убедим, че ако всеки от нас пази, няма да има нужда от такива акции, това е най-бавното, но най-сигурното, за да запазим България чиста, каза още Димов.
За първа година към голямото чистене се присъединиха и служителите на лечебни заведения „Медика“. Въоръжени с ръкавици над 60 доброволци събраха 73 чувала с боклук в районите около три от болниците. Като поощрение служителите получиха тениски с логото на кампанията и обяд.
45 чувала с боклук пък бяха събрани от парка на „Възрожденците“, където над 60 служители на „Монтюпе“ и мъжкият волейболен отбор на Русе подкрепиха една от най-големите доброволчески инициативи в страната.
Всички общини в областта, редица училища, неправителствени организации и фирми се включиха активно в осмото издание на кампанията, а много граждани избраха да разчистят междублоковите пространства.