Бившият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова разказаха за унизителни условия в ареста, където се намират и обявиха, че няма да се съгласят на споразумение с прокуратурата. Двете дадоха първото си телвизионно интервю от ареста си през април.

Пред БТВ те заявиха, че са невинни и са жертва на строителните предприемачи, котио искат да заобикалят закона. Кметицата и заметничката ѝ бяха арестувани при показна акция в центъра на София по обвинение, че са взели 70 хил. лева подкуп.

„Ние стоим на аварийно осветление. 23 часа стоим затворени на аварийно осветление, това е кошмар. Без възможност да се проветряват помещенията, без никакъв слънчев лъч, това просто е побъркващо. Ние нямаме топла вода. Аз трябва да се моля да ми се донесе една бутилка топла вода, за да мога да се измия и още не съм отстояла правото си да ми се донесе топла вода”, допълни тя.

„Вероятно сте гледали филми за концлагерите. Неслучайно казвам, че това е съвременен концлагер. Арестът в София е течаща, разпадаща се сграда, без въздух, без вода, без светлина. При тези условия трябва да готвиш личната си защита за делото на живота, защото тук става дума за много години. Тук реално здравето ни се уврежда всеки ден”, категорична беше и Биляна Петрова.

По думите на Иванчева жените са дискриминирани, защото единствения женски затвор е в Сливе, където е трудно да се комуникира с близки и адвокати. 

Биляна Петрова определи последните 5 месеца като „петте кръга на ада”. „Надявам се да е вярна поговорката, че всичко, което не ни убива, ни прави по-силни. Засега не са ни убили, имаше включително и физически тормоз върху нас, не само психически. Все още се страхувам да кажа от кого, защото не съм изведена от тази среда. Ако ви кажа, не знам дали ще съм жива утре”, заяви тя.