Гласът на природата. Така може да се нарече най-мощната световна екоорганизация "Грийнпийс" /"Зелен мир"/, основана на днешния ден преди 47 години.
Ето как започва всичко.
В края на 60-те години САЩ имат планове за подземен ядрен опит на оръжие в тектонично нестабилния остров Амчитка в Аляска. Заради земетресението от 1964 г. в Аляска плановете повдигат някои притеснения за теста - дали няма да доведе до земетресения и цунами. Антиядрени активисти протестират срещу изпитанията на границата на САЩ и Канада с лозунги "Да не правим вълни". Но протестите не спират САЩ и бомбата е детонирана.
Въпреки че не последват нито земетресение, нито цунами, 
опозицията се разраства, защото Щатите обявяват, че ще взривяват бомба пет пъти по-мощна от първата 
Сред противниците са Джим Боулън, ветеран, който е служил на американския флот, и Ървинг и Дороти Стоун. Като членове на канадския клуб "Сиера", те са разочаровани от липсата на действия от организацията.
От Ървинг Стоун Джим Боулън научава за формата на пасивна съпротива, при която срещу нежелателна дейност се протестира просто чрез присъствие. Мари, съпругата на Джим Боулън, решава да отплава за Амчитка, вдъхновена от антиядрените пътувания на Алберт Бигълоу през 1958 г. Идеята в крайна сметка стига до пресата и бива свързана с клуб "Сиера". Клубът не харесва тази връзка и през 1970 г. за протеста e създаден комитетът "Не правете вълни". Първите срещи се провеждат в дома на Роберт и Боби Хънтар. Впоследствие домът на Стоун се превръща в централен офис. Следва откриването на първия публичен офис във Ванкувър.
Има спор кои са действителните основатели на комитета
"Не правете вълни". Изследователката Ванеса Тимер описва първите членове като "групата на слабо организирани протестиращи". 
Според текущата уеб страница на "Грийнпийс", учредителите са Дороти и Ървинг Стоун, Мари и Джим Боулън, Бен и Дороти Меткалф и Робърт Хънтър. 
Книгата "Грийнпийс - Историята" гласи, че учредителите са Ървинг Стоун, Джим Боулън и Пол Коте, студент по право и мирен активист. 
Интервю с Дороти Стоу, Дороти Меткалф, Джим Боулън и Робърт Хънтър идентифицира основателите като Пол Коте, Ървинг и Дороти Стоун и Джим и Мари Боулън. 
Пол Уотсън, който също участвал в антиядрени протести, твърди, че той също е един от основателите.
Друг ранен член, Патрик Мур също така заявява, че е един от основателите. 
"Грийнпийс" описва Мур като един от основателите и първите членове на комитета "Не правете вълни", но по-късно заявява, че въпреки че Мур е начален член, той не е основател. Според собственото писмо на Мур, той кандидатства към вече съществуващата организация през март 1971 година.
Ървинг Стоун e организатор на благотворителния концерт, проведен на 16 октомври 1970 г. в Тихия Колизеум във Ванкувър. Концертът е организиран за финансова основа на първата кампания на "Грийнпийс". С парите от концерта комитетът "Не правете вълни" наема кораб, собственост на Филис Кормак и отплава от Джон Кормак. 
Корабът е преименуван на "Грийнпийс" за протеста
след термин, използван от активиста Бил Дарнел.
През есента на 1971 г. корабът "Увереност", плаващ към Амчитка е изправен пред американската брегова охрана, която принуждава активистите да се върнат назад. Заради това и все по-лошото време екипажът решава да се върне в Канада, само за да разбере, че новината за тяхното пътуване е генерирала симпатия за протеста им. След това Грийнпийс се опитват да се движат с други плавателни съдове, докато САЩ детонира бомбата. Ядреният тест бил критикуван и САЩ решават да не продължават с плановете си на Амчитка.
През 1972 г. комитетът "Не правете вълни" променя официалното си име на "Грийнпийс". Въпреки че организацията е основана под друго име през 1970 г. и официално е наречена "Грийнпийс" през 1972 г., раждането на самата организация датира от първия протест през 1971 г. "Грийнпийс" също така посочва, че "не е имала само един основател и името, идеята, духът, тактиката и интернационализма на организацията имат отделна приемственост".
Както Рекс Уелер пише в своята хронология, през 1969 г. 
"тихият дом на "Кортни Стрийт" скоро ще се превърне в център от монументално, глобално значение" 
Някои от първите срещи на "Грийнпийс" са проведени там и той служи като първи офис на фондация "Грийнпийс".
През есента на 1974 г. организацията се нанася в малък офис, споделен със SPEC група на околната среда, на 4-то авеню 2007 на "Мейпъл Стрийт", срещу кварталната кръчма "Бимини". Адресът на тази служба се променя на 4-то авеню 2009. Сградата все още съществува и офисът е нагоре по стълбите - врата 2009.
След като ядрените тестове в Амчитка приключват, "Гриинпийс" измества фокуса си върху френските ядрени опити в атола Моруроа във Френска Полинезия. Младата организация има нужда от помощ за организирането на протести и Дейвид Мактагърд - бивш бизнесмен, живеещ в Нова Зеландия, се свързва с тях. През 1972 г. неговата 12,5 м яхта "Вега" бива прекръстена на "Гриинпийс III" и отплава на антиядрен протест към Моруроа в опит да прекъсне френските ядрени тестове. Пътуването е спонсорирано и организирано от новозеландския клон на Кампанията за ядрено разоръжаване. Френският флот се опитва да спре протеста по няколко начина включително и чрез покушения над Дейвид Мактагърд.
Мактагърд е пребит дотолкова, че загубва зрението на едното си око
За щастие един от членовете на екипажа заснема разправата и й дава публичност. Поради това Франция обявява, че ще спре атмосферните ядрени тестове.
В средата на 70-те някои от членовете на "Гриинпийс" започват индивидуална кампания - проектът Ахаб срещу комерсиалния лов на китове, тъй като Арвинг Стоул е против "Гриинпийс" да се фокусира върху друго освен борбата срещу ядрените опити. След като той умира през 1975 г., Филис Кормак заминава от Ванкувър, за да се срещне със съветските ловци на китове край бреговете на Калифорния. Активистите от "Гриинпийс" прекъсват лова като застават между харпуните и китовете. Кадри от протеста обикалят целият свят. По късно през 70-те организацията разширява фокуса си като включва токсичните отпадъци и комерсиалния лов на тюлени.
"Грийнпийс" 
еволюира от група канадци протестиращи в лодка до по-малко консервативна група природозащитници с афинитет към контракултурата и хипи движенията 
от 1960 и 1970 г. Социалният и културен фон допринесли за създаването на "Грийнпийс" предизвикват развитието на нови кодекси на социално, екологично и политическо поведение. 
Историкът Франк Зелко коментира, че "за разлика от "Приятели на Земята" например, която се създава като готова идея на Дейвид Брауер, "Грийнпийс" се развива по-еволюционен начин". В средата на 70-те г. на XX в. независими групи използващи името "Грийнпийс" започнали да се появяват навсякъде по света. През 1977 г. има между 15 и 20 групи "Грийнпийс" в цял свят. В същото време канадският офис на "Грийнпийс" бил в тежки дългове. Възникнали спорове между офисите по отношение набирането на средства и организационното ръководство. Така глобалното движение се разделя, като в Северна Америка офисите са склонни да са под ръководството на офиса във Ванкувър и неговия президент Патрик Мур.
След инцидентите в Моруроа, Дейвид Мактагърт се мести във Франция за битка в съда с френската държава. Той спомага за развитието на сътрудничеството между европейските групи на "Грийпийс". Дейвид Мактагърт съветва канадската "Грийнпийс" да приме 
нова структура, която ще обедини разпръснатите офиси
на "Грийнпийс" под егидата на една глобална организация. Европейският "Грийнпийс" плаща канадския дълг на тамошната организация и така на 14 октомври 1979 г. се създава "Грийпийс Интернешънъл". Съгласно новата структура, местните офиси имат за задължение да дарят процент от доходите си на международната организация. Някои групи като "Лондон Грийнпийс" (разпада се през 2001 г.) и базираната в САЩ "Грийнпийс" (все още функционира) обаче остават независими от "Грийнпийс Интернешънъл".
Националните и регионалните офиси имат широка автономия при решенията си да се включат в глобалните кампании на организацията и да вложат регионален контекст на участието си. Те насърчават групи от доброволци и дарители за подпомагане на инициативите на "Грийнпийс" като цяло или в регионален план.
Финансирането на "Грийнпийс" се осъществява от индивидуални поддръжници и организации.
Организацията публикува всички получени дарения, за да доказва, че не получава нежелана помощ, евентуално свързана с нечии интереси. "Грийнпийс" 
не приема дарения от правителства, правителствени организации, партии и корпорации
за да избегне евентуален натиск или негативно влияние от тяхна страна. Дарения от фондации, финансирани от правителства, партии и други от горепосочените се отхвърлят по същата причина. Дарения от фондации, чиито цели противоречат на целите на "Грийнпийс" или целят да ограничат независимостта на организацията, също биват отказвани.
В средата на 90-те години интересът и поддръжниците на организацията намаляват и това принуждава "Грийнпийс" да търси нови методи на финансиране. Един от тези методи е набиране на средства лице в лице - активисти по набиране на средства се срещат с хора на публични места, като се опитват да ги убедят всеки индивидуално да дарява някакви средства ежемесечно или ежегодно. През 2008 г. по-голямата част от приходите - 202,5 милиона евро са били дарени от около 2,6 милиона редовни поддръжници главно в Европа.
На официалния си сайт Грийнпийс определя за свои мисии следните: "Грийнпийс" е 
независима глобална кампанийна организация 
която работи в насока да промени схващания и отношения, да предпазва и съхранява природата и да насърчава мира чрез:
- Катализиране на енергийна революция, за да се отговори на заплаха номер едно пред нашата планета - промяната на климата.
- Защитаване на нашите океани чрез борба срещу бракониерите и разрушителния риболов, както и създаване на глобална мрежа от морски резервати.
- Защита на оставащите вековни гори в световен мащаб, които зависят от влиянието на много животни, растения и хора.
- Работа в насока разоръжаване и постигане на мир чрез намаляване на зависимостта от ограничени ресурси и призив за премахване на всички ядрени оръжия.
- Създаване на бъдеще без токсични вещества, с по-безопасни алтернативи на опасни химикали в продуктите и производството днес.
- Водене на кампания за устойчиво земеделие, чрез насърчаване на социално и екологично отговорни земеделски практики.
От малка шепа хора, борещи се за световен мир, в днешно време "Грийнпийс" се е превърнала в модерна международна организация с офиси в над 40 страни. Основните принципи обаче остават непроменени: ненасилие и абсолютна независимост от бизнеса и политиката. И отличителен белег: преките действия, които често са зрелищни.
По материали от интернет