Как да избягам от джигитите и тировете по шосетата, ако поне два пъти седмично пътувам до София и минавам по пътя-убиец Русе-Бяла? Този въпрос си задавал собственикът и управител на "Нетуоркс България" Свилен Максимов. И намерил решение - купил си самолет.
"По принуда станах пилот - разказа той за "Утро". През пролетта разширихме бизнеса и в София, започнахме да предлагаме там високоскоростен интернет. Трябваше често да пътувам до столицата, а всички знаем какво става по пътищата - всеки ден катастрофи, загинали. Особено в този смъртоносен участък Русе-Бяла. И реших да пробвам да летя със самолет. За моя изненада - оказа се доста просто, бързо и дори икономичeски изгодно".
Максимов спрял избора си на
двуместен, двумоторен, ултралек TL Sting, способен с едно зареждане да прелети 1000 км
Не му излязъл много скъпо, колкото нова кола. Изкарал 50-часов обучителен курс и сега пътува със самолета си по бизнес дела - поне два пъти седмично до София, а и до други градове в страната, където "Нетуоркс" предлага своите услуги. 
"Страхотен кеф е да летиш и да наблюдаваш земята от 3-4 хил. метра височина", казва Максимов, който е известен с любовта си към високите скорости и силните усещания. Изборът на самолета обаче е продиктуван не толкова от тръпката, а повече от стремежа да свърши максимално бързо бизнес делата си като същевременно избяга от напълно излишните рискове. 
Въздушният транспорт поначало е най-безопасен.
Горе няма с кого да се сблъскаш, всеки полет се съгласува със служба Централна полетна информация
която координира въздушния трафик и ти дава коридор, който да следваш. А понеже самолетът е ултралек, дори повреда или друг проблем във въздуха няма да са фатални. Оборудван е с парашут и целият може да се приземи с него, обяснява Максимов.
Той вече се чувства уверено във въздуха, но признава, че бил доста стреснат, когато инструкторът още на деветия час го оставил да се оправя сам - слязъл от самолета уж да оправи нещо, а му казал "Айде давай, имаш да правиш упражнение" и затворил люка. Убеден е обаче, че точно това е най-правилният подход. 
"В повечето училища инструкторите летят с тебе през цялото време. Но няма как да се научиш, ако постоянно те водят за ръчичка. Сигурен съм, че и това е причината за катастрофи като тази в Балчик", казва Максимов, визирайки инцидента, когато при твърдо кацане на пистата загина  предприемач от Русе - Севдалин Вълнаров.
Заради новата си страст Максимов вече гледа с нови очи на летището в Щръклево
което според него има огромен потенциал. Бизнесменът, който в миналото често е критикувал общинската власт заради проблеми с транспортната инфраструктура, този път пожела да я похвали - летището се поддържа в перфектно състояние, а няколкото човека, работещи там, вършат много работа, за да бъде пистата перфектна. 
"Оказа се, че България има много добре развита летищна система, може да се пътува със самолет почти навсякъде. Ловеч, Троян, Плевен, Търговище, Попово - навсякъде има летища. Ако имаме хубава магистрала до Русе, летището в Щръклево може да стане хъб за доставки на бързооборотни стоки - плодове, зеленчуци, месо, които да се доставят до всички краища на света. Трябва само да се построят складове, за което има много място. И да започнат карго полети, имаме наши уникални продукти, които да доставяме със самолет и до Китай", разви идеята си Свилен Максимов.
Живот на скорост
Собственикът на "Нетуоркс" отдавна е известен със страстта си към високите скорости и силните усещания. Предприемачът, изградил русенския кабелен оператор от нулата и превърнал го в национален, притежава сериозна колекция автомобили, сред които и електрически "Шевролет Волт". Любими са му обаче тежките мощни джипове, с които от години участва в състезания по офроуд - не само у нас, но и в чужбина.
В последните години той е организатор и най-голям спонсор на състезанието по офроуд, което се провежда по есенно време по баирите край Средна кула. Твърди, че в този спорт го кефи преборването, преодоляването на трудности и препятствия. И че възпитава качества, полезни и за бизнеса, тъй като и там преодоляването на проблеми е по-скоро ежедневие.
Описва себе си като човек, когото техниката, скоростта и мощността вдъхновяват. Доказва го за пореден път преди две години, когато решава да стане водещ в предаването "Тяга" на собствената си телевизия TVN, в чийто фокус отново са бързите автомобили.
Търсих човек с бензин в кръвта като мен, но такъв така и не се намери, обясняваше тогава Максимов. Е, сигурно наистина е трудно - спортни, електрически, високопроходими автомобили, а сега и самолети. 
"Какво следва сега, совалка ли?", питаме го на шега.
"Совалка едва ли. И само ако има икономическа изгода", отговаря със смях Максимов.