За най-младата русенска публика операта подготвя адаптиран спектакъл на "Севилският бръснар" от Росини, с чиято премиера на 19 септември ще бъде открит и новият творчески сезон. Малчуганите ще се забавляват с историята за остроумния Фигаро заедно със самите певци-актьори. Малките зрители ще попаднат в Севиля през 18 век и ще станат част от една заплетена любовна история, която въпреки всички препятствия завършва щастливо. Спектакълът се изпълнява на български и е подходящ за деца над 7 години. 
Искам да направим всичко възможно да привлечем младото поколение, да му дадем шанс да се радва на тази красива музика и да възпитаме млада, нова публика за оперните представления. Търси се и пряк контакт със зрителите в залата, скъсена дистанция между децата и актьорите в стила на комичната опера, каза директорът на операта Иван Кюркчиев на пресконференция за премиерата. 
Режисьорът Славчо Николов, който е зам.-директор на операта в Стара Загора, подчерта, че спектакълът "Севилският бръснар" е и за онези, които все още не познават достатъчно оперното изкуство. Това е спектакъл-мисия, като за солистите е много тежко, защото трябва да са много истински и натурални, тъй като това ще е първо впечатление на децата от оперен спектакъл и оперни актьори. Те са най-добрата публика, защото веднага казват дали си направил грешка, посочи Николов.  
Диригент на спектакъла е младият русенец Димитър Косев, който отбеляза, че в предстоящата премиера на "Севилският бръснар" речитативите и са заменени с диалози на български. За солистите обаче това се оказва и голямото предизвикателство - да обърнат от италиански на български в познатите роли от операта на Росини. В същото време те с вълнение и интерес очакват да видят как ще реагират децата, които са най-трудната публика.