Апаратура, която за първи път се появява в България и която има за цел да мери миризми, а след анализ да покаже дали съществуват и от какъв вид са, беше пусната вчера в Русе. Уредът „OdorPrep“ е поставен на територията на автоматичната измервателна станция във "Възраждане" на ул. "Ниш", тъй като именно от живеещите в този район подават много сигнали за миризми. Той е предоставен за тестов период от 6 месеца от италианска фирма, 
като на този етап не се заплаща нищо освен транспортирането и обучението на експерт. Това каза екоминистърът Нено Димов и посочи, че това е част от мерките, които се вземат за чистотата на атмосферния въздух.
Това е експериментален уред и ако покаже добри резултати, може да се ползва от местните власти и на други места. Специфичната апаратура за миризма е нещо ново, което не е масово разпространено. Идеята е при сигнали да се правят пробонабирания, като уредът може да бъде активизиран чрез SMS. Пробата се взема за около 5 минути в два различни контейнера. Единият ще се изпраща в лаборатория в Италия, където органолептично ще се определят миризмите от няколко души независими един от друг. Другият ще отива в акредитирана лаборатория, която може да е в Италия, но в момента се търси възможност за България, където да се прави химичен анализ. Те трябва да покажат дали действително съществуват миризми и евентуално какъв вид са, обясни Димов. 
След експеримента и ако уредът заработи, ще се предвидят промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които да се дадат права на местните власти да налагат санкции на установени замърсители чрез подобрен вид апаратура. Правим за първи път такова нещо и тестването тръгва от Русе, защото това е едно от няколкото места в България, в които има сериозни оплаквания от миризми през последните години, допълни министърът.
Картината със сигнали на граждани щрихира директорат на РИОСВ Любомир Атанасов.
От началото на септември получаваме от 2-3 до 78 сигнала за неприятни миризми. В началото бакелитът се свързваше с дейността на „Монтюпе“, сега конкретно не мога да кажа, но, най-общо казано, всеки, като му замирише на нещо, го определя на бакелит и затова вече започнахме да се объркваме къде да търсим източника и къде да си насочим усилията, призна Атанасов. 
В тази връзка екоминистърът отбеляза, че миризмата е субективно усещане - едни усещат по-силно, други по-слабо, а поставянето на новата апаратура е опит да се види какво е обективното състояние и това е точно в посока решаването на този проблем.
Неслучайно сме я търсили и проучвали дълго време, неслучайно сме договорили това, което прави, и неслучайно съм тук, за да продължим работата и през този инструмент, който дава допълнителни възможности, каза Димов.