Д-р Илко Маринов завършва Медицинския институт в Плевен през 1984 г. Първото му работно място е в медицинската служба на сегашния Русенски университет, но много скоро започва работа в Окръжна болница, в Първо вътрешно отделение, специализирано по нефрология. След около 9 години се мести в съседното отделение по хемодиализа, към която проявява интерес. През 2000 г. става общопрактикуващ лекар, тъй като освен нефрология има и специалност вътрешни болести. Пациентската му листа е голяма - над 3000 души, и след като няколко години за него всички празници са делници и плаща за това със семейството си, д-р Маринов оставя практиката си и създава „Мобилмед“ - звено, което поема работата на джипитата нощем, в събота и неделя. Спецификата на тази дейност му налага да разполага със специалисти при остра нужда, което води до регистрация на медицински център. Следващата професионална крачка докторът всъщност прави назад към основната си специалност нефрологията и през пролетта на тази година създаде първия частен Център за хемодиализа „Руриком“, който е разположен в Транспортния ДКЦ. Сега д-р Маринов разширява дейността му, като отново е пръв не само в Русе, а и в страната, с предлаганата напълно нова за България процедура за лечение на високи нива на холестерол и триглицериди.

- Д-р Маринов, за първи път в Русе, а и в цялата страна, ще лекувате повишен холестерол по физико-биологичен път. Какво представлява процедурата?
- Разработваме една нова идея с машина, която по принцип се ползва за отстраняване на антитела при имуноалергични заболявания от типа на лупус, ревматоиден артрит и др. При един по-внимателен прочит решихме да направим намаление на холестерола при по-тежко болните по чисто физико-биологичен път чрез отстраняване на малки количества плазма, като съхраняваме клетките на пациента с оглед запазване на хемоголобина и другите клетъчни съставки. На практика махаме само водата и разтворимите ниски пратки протеин за различните липидни фракции.
- По този начин не извличате ли и добрия, и лошия холестерол?
- Да, извличат се всичките фракции. Те са малки молекули, не са клетки, за да ги сепарираме и да връщаме едната част, а и не бива да се прави. Всъщност добър и лош холестерол са малко относителни понятия за това кое е опасно и кое не. В медицината и липсата на липид също е опасно състояние, защото мозъчните клетки и обвивките на мозъчните клетки без липиди не могат да съществуват и човек не може да живее. Въпросът е да не са в по-голямо количество, отколкото е нормалното за живота. По принцип ги разделяме на липиди с ниска плътност, с висока плътност, триглицериди и други видове. Най-опасни са тези с ниска плътност - LDL фракцията и триглицеридите. Най-грубо казано, приемаме, че LDL фракцията е отговорна за усложненията около коронарните артерии, най-често при диабетици и други пациенти, склонни към такива усложнения. А триглицеридите увреждат повече съдовете на мозъка на микрониво.
- Как обикновено се лекуват повишените нива на холестерола и триглицеридите?
- По принцип липидните фракции в серума, когато са извън нормите, са една от причините за образуването на атеросклеротични плаки в съдовете на пациентите, които предизвикват големи усложнения и неприятни резултати в течение на годините. Това не става отведнъж, нито става за кратко време, но когато се получат тези увреждания, те са необратими и много трудно могат да бъдат коригирани. Досега познатите начини за борба с високите стойности на холестерола бяха два. Първо - диета, която цели да урегулира погрешния внос на мазнини и на въглехидрати, тъй като при неправилното изгаряне на въглехидратите се натрупват липиди в организма, което също влошава общата картина на хиперлипедимията. Понякога има и чисто генетични случаи, когато хиперлипедимии се дължат на генетични наследствени фактори, с които борбата е особено трудна. Вторият начин, който се използва, са различните медикаменти. Основно те са за понижение на холестерола и триглицеридите, но понякога също нямат ефект.
Ние всъщност прибавяме трети метод. Първо отнемаме от кръвния серум липидите и след това, за да се постигне трайно стабилизиране на холестерола на ниски нива, се предписват диета и лекарства, които да се приемат от пациента. Трите метода трябва да бъдат комбинирани, тъй като поотделно нито един сам по себе си няма да има ефект.
- По какъв маханизъм намалявате високите нива на холестерола, използвайки апарата "Хемонетикс"?
- Хващат се две вени и кръвта минава през апарата, където става разделянето на течната фракция на плазмата и на запазване на кръвните елементи, които се връщат обратно в организма. Процедурата не е сложна и трае не повече от час-час и половина.
- Тоест, технологично процесът прилича на хемодиализата?
- Подобен е, но не е същото. И двата са за телесно очистване на организма от една или друга фракция.
- Имате ли данни каква е успеваемостта?
- Методът е малко прилаган по света, а у нас се прави за първи път. Още не можем със 100% да гарантираме успех, но ако се спазва диета и се пият редовно статини, можем да помогнем при тежки случаи на хиперлипедимия. Самата процедура по принцип не е нова, ново е разширението на обхвата на този апарат, който е германско производство и е единствен в Русе. Два пъти вече пробно сме работили с него, но процедурата тепърва ще стартира с желаещи, които дойдат при нас, тъй като не се заплаща от Здравната каса. 
- Колко ще струва това лечение на пациентите?
- 120 лева на процедура, като в цената са включени и консумативите. Планираме да правим 4 процедури в продължение на 4 месеца - по една процедура на месец, като се комбинира с останалите два начина на лечение - лекарства и диета. Ще проследим липидния профил на тези пациенти - дали сме постигнали ефект, или не, като това ще бъде за наша сметка, напълно безплатно за тях. Иначе трябва да искат направления, да ходят в лаборатория да се изследват.
- На колко човека на ден може да се прави процедурата?
- 2-3, а и не е необходимо да са много, защото има граници на успеваемост и на време. Понякога времето, през което работи апаратът, ограничава бройката пациенти, които могат да минат за ден.
- Има ли някакви противопоказания?
- Прилагането на процедурата зависи от общото състояние на човека. Ако е много усложнено, с тежка сърдечна недостатъчност, с бъбречна или чернодробна недостатъчност, може и да не е подходящ. Затова всеки трябва да мине на преглед при мене, за да го одобрим с професор Валентин Икономов, който е началник на клиниката по нефрология във варненската университетска болница "Света Марина". Той пое ангажимент да помогне да разработим тази нова програма за лечение на липидите, което досега не е правено в България.
- Какво трябва да направят хората, желаещи да се подложат на това ново лечение на високи нива на холестерол и триглицериди?
- Всички желаещи могат да се свържат с мен на тел. 0898484505. Всеки пациент трябва да бъде прегледан и да поговоря с него. Няма да плаща нищо за прегледа, но трябва да носи направление за нефролог и всички изследвания, които има. Процедурите ще се извършват в понеделник, сряда и петък между 10 и 13 ч в Хемодиализен център "Руриком", който се намира в Транспортния ДКЦ.