Обвиняемият за рекет и разпространение на дрога Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов и сочен за собственик на веригата заложни къщи и заведения "Монарх" в Русе за пореден път предизвика трус в държавата. Заради изчезването му от страната вчера в парламента се разменяха остри реплики между ГЕРБ и БСП, а главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка бяха извикани на изслушване.
40-годишният Стоилов и арестуваният заедно с него Трифон Трифонов са освободени на 29 август заради изтичането на максималния по закон осеммесечен срок за задържане по време на досъдебното производство, без да е даден ход на делото. Няколко дни по-късно, на 11 септември, Специализираната прокуратура внася нов обвинителен акт и магистратите решават, че двамата трябва да изчакат процеса в затвора. 
Изпратените да ги върнат зад решетките полицаи обаче откриват само Трифонов.
„Илия Стоилов е напуснал легално България, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на страната, направил го е през ГКПП „Калотина“, съобщи Валентин Радев, а думите му бяха потвърдени от Сотир Цацаров.
По неофициална информация депутатският брат е излязъл от страната на 6 септември с ауди и голяма сума пари, а изборът му да се насочи към Прага бил свързан с факта, че преди време купил там апартамент на името на друг човек.
„Брат ми е на лечение в чужбина. Това научих от защитата. Инстанцията Специализиран съд е уведомена за това още вчера /сряда - б.р./“, заяви вчера депутатът Стоилов, според когото липсвали всякакви данни за престъпленията, в които е обвиняван брат му и случаят бил политическа поръчка.
„Цялото това нещо се базира на случки от 2015 година, които са прекратявани многократно от прокуратурата. Основните потърпевши, които се водят, са разследвани за системни кражби от заведения. Срещу тях ще има обвинения скоро“, заяви още младият социалист. 
Според близки до семейството източници Илия Стоилов се грижи за здравето си в Прага, тъй като се оказало, че страда не от една, а от цели четири тежки болести.
Оттук нататък нещата са в ръцете на съдиите, тъй като делото е в съдебна фаза и съдът е този, който трябва да осигури присъствието на подсъдимия в съдебна зала, каза за „Утро“ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. 
Процедурата в такива случаи изисква издаване на Европейска заповед за арест на Илия Стоилов от Апелативния специализиран съд, след което той да бъде издирен, задържан и доведен принудително в София.
Дали и кога ще стане това, предстои да видим. Факт е, че от вчера в социалните мрежи циркулират гневни шегички, че депутатският брат е отишъл на гости на Братя Галеви и ще се върне със същия влак, с който ще пътуват Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и Стайко Стайков, син на задържания бос на карнобатския винпром Миню Стайков.
Соченият за тартор на организирана престъпна група за рекет и дрога Илия Стоилов бе задържан в средата на октомври 2017 година заедно с Трифон Трифонов, Александър Вълков, Мануел Манов, Милен Влахов, Калоян Димитров и Цветелина Стоилова. При серията проведени обиски бяха открити 4 метални палки, три пистолета - газов, боен и преработен от газов в боен, електрошокова палка, 107 патрона, 2 ножа и артилерийски гръм. 
В момента членовете на групата са с различни мерки за неотклонение, единствено Мануел Манов е направил самопризнания и е сключил споразумение с прокуратурата за 9 месеца затвор, които през юли са изтекли.