Общината възнамерява да тегли 2 млн. лева нисколихвен заем от фонд ФЛАГ. Средствата са необходими за финансиране на проекта за рехабилитацията на кейовата стена в района на централното крайбрежие под хотел "Рига". 
Строителството, с което си отива любимият на поколения русенци Конски плаж, се изпълнява по проект на трансграничната програма между България и Румъния и предвижда изграждането на яхтено пристанище с три места и създаване на условия за приставане на пътнически кораби както при ниски, така и при високи води. Очаква се това да повиши туристическия интерес към Русе и градът да се възползва още по-добре от круизите по Дунав. За реконструкцията на кейовата стена обаче е необходима  значителна сума, затова се налага да се изтегли заем. По този начин ще се избегне рискът от недостатъчен финансов ресурс за разплащания по проекта. 
Кредитът ще се изплати до една година, като община Русе е изпълнявала множество договори по фонд ФЛАГ и е позната като безупречен клиент. Ако общинските съветници одобрят предложението на кмета Пламен Стоилов на сесията през септември, ще бъде подготвено и искането за заема.