Русенци, които са работили легално в Германия и имат осигурителен стаж там, ще могат да получат конкретна информация за това на каква пенсия могат да разчитат по време на традиционните българо-германски консултационни дни, които ще се проведат в НОИ-Русе на 18-19 септември. Четири експертни екипа от двете държави ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи у нас, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.
Организираните срещи със специалистите по социално осигуряване са безплатни и могат да се проведат както на български, така и на немски език. Заинтересованите лица ще имат възможност да зададат въпросите си относно условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социално сигурност, съдържащи се в европейските регламенти, както и какъв може да бъде очакваният размер на бъдещата им германска пенсия. 
Консултациите ще се проведат според предварително изготвени графици, като запазването на приемен час за тях може да стане както по телефон, така и по електронна поща. За Русе записването става на телефон 082/816115 или на: [email protected]. Териториалното поделение на НОИ в Русе е на адрес: ул. "Ангел Кънчев" №1.
За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за образование и курсове, които е завършил, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство жените следва да носят и удостоверение за раждане на дете/деца.