Авторски триизмерни рисунки, свързани със световното първенство по волейбол в Русе, ще оживеят на централния площад "Свобода". За 3 дни - до четвъртък, когато творбите ще бъдат завършени, асфалтът ще се превърне с платно за 3D рисунки на 8 художници от четири държави - България, Италия, Сърбия и Мексико, които вчера започнаха работа. Артистите ще изработят пет рисунки, а русенци и всички гости на града ще имат възможност да видят в реално време създаването на уличните творби.  
Най-големият подарък за творците на втория международен фестивал на уличното изкуство "3D-Ас&Гейм на паважа в града-домакин" е космополитната публика, която се събира за световното първенство и която друг път на друго място не биха имали. Това беше и предизвикателството, което ги накара да дойдат тук, защото им поставихме конкретни задачи, което не е много присъщо да се приема от такъв тип артисти, каза шефката на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова.
Първата рисунка, която се очаква да бъде готова още тази вечер, е непосредствено до хотел "Дунав" и е на италианския екип на Вера Бугати и Фабио Феделе. На нея ще бъде изобразено бебенце, което се спуска с парашут, а балонът на парашута е волейболната топка, като това се случва над Доходното здание.
Тадео Мендоса от Мексико ще представи елементите на Статуята на свободата, пречупени през волейбола. 
Проектът на българите Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева е много интересен и конструиран така, че когато човек застане на 3D точката ще може да участва във волейболен мач, като ще има нарисувана и волейболна звезда.
Сръбският екип на Браниша Джорджевич и Зоран Миличевич ще представи очила, в които се отразяват Дунав мост и волейболна топка, която чупи стъкла.