В четвъртък внасяме трите оставки в парламента. Политическата отговорност трябва да се понесе.

Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти в Министерски съвет днес, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът съобщи и имената на предложените лица, които ще наследят на постовете тримата министри, подали оставка заради фаталната катастрофа край Своге, взела живота на 17 души.

И за да не се спекулира с имена, ще кажа кандидатите за новите министри. Това са за МТИТС Александър Манолев, досега зам.-министър на икономиката. За министър на вътрешните работи ще бъде номиниран Младен Маринов, сегашен главен секретар и за регионален министър Петя Аврамова, която сега е депутат и зам.-кмет във Враца, подчерта Борисов.

Той обяви, че има постигнато мнозинство трите оставки да бъдат подкрепени при гласуването им в пленарна зала. „Чух много внимателно аргументите на НФСБ - Валери Симеонов. Има много истина в оценката на министрите. Чух и моя заместник в партията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветанов. Всяка партия иска да си защитава кадрите. Това е ясно“, смята премиерът.

„Не можем да се правим, че нищо не се е случило, както в предишни правителства с други мандатоносители това се случваше“, допълни той.

Борисов благодари на участниците в Коалиционния съвет за диалога и подчерта, че занапред всички важни теми ще бъдат обсъждани на него.

„Разгледахме направеното досега, разгледахме изпълнението на програмата. Там, където имаме безспорни успехи, продължаваме. Там, където имаме слабости или недостатъчно добро изпълнение, се набелязаха мерки“, заяви премиерът.

Той обяви, че следващия понеделник, отново от 10.00 часа сутринта, ще се проведе ново заседание на Коалиционния съвет.