Черешовото топче гръмна по време на Втория комитски събор, организиран на поляната в Червена вода, където се събраха стотици малки и големи в народни носии. Чевермета с агнета, пушки, стрелба с лък и револвер бяха малка част от атракциите, които радваха гостите. Патриотични песни пресъздаваха атмосферата от времената преди Освобождението, а специални гости на празника бяха вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.
С комитския събор, в който тази година се включиха 100 чети от цялата страна, беше почетена 143-тата годишнина от подвига на Червеноводската чета. В храма "Св. Архангел Михаил" беше осветено знамето на четата и бяха отслужени панихида и молебен за загиналите в нционалноосвободителните борби. Участниците в събора пък положиха комитска клетва винаги да служат вярно и честно на идеалите на Майка България.
С приветствие към участниците се обърна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който заяви, че българската памет е това, което ни е съхранило през вековете. В словото си евродепутатът Ангел Джамбазки припомни своята инициатива за създаване на Български институт "Св.св. Кирил и Методий", в който нашите сънародници зад граница да изучават българския език и култура. Областният управител г-н Галин Григоров удостои с плакет за съществен принос в съхраняването и популяризирането на традициите и родното културно-историческо наследство родолюбеца Мирослав Сланев, председател на Национално дружество "Традиция" във Велики Преслав.