Нека предадем на идните поколения обетът на нашите предшественици да бъдем полезни на обществото и винаги да отстояваме идеалите за свобода, обединение и независимост. Нека сведем глави пред героите, преобърнали хода на историята, и не забравяме техните идеали, които ще бъдат винаги повод за национална гордост и самочувствие. Това призова областният управител Галин Григоров в словото си по време на церемонията пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където русенци почетоха 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържествената церемония започна с традиционното изпълнение на български военни маршове от общинския духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев. Свещеници отслужиха заупокойна молитва, а пред паметника в градинката на площад "Батенберг" се събраха десетки граждани. 
Събитията от 6 септември 1885 година обединяват политици и партии в името на каузата за национално обединение. Съединението завинаги ще остане в родната памет, защото то е този исторически акт, който откликва на стремежа на българите от Северна и Южна България да се обединят. Успехът на Съединението се корени именно в осъзнаването от всички нас на Кубратовия завет, че когато сме единни, заедно можем да преодолеем предизвикателствата на времето. Историята го е доказала. Вярвам, че и днес в дните на изпитание за страната ни, ние ще продължим стремежа на предците ни за утвърждаване на българската държавност и с достойнство и чест ще следваме очертания от тях път, каза още Григоров. 
Празникът бе уважен от евродепутатa Ева Майдел, народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков и Искрен Веселинов, кметът Пламен Стоилов, председателят на общинския съвет и ректор на Русенския университет проф.Христо Белоев, генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, представители на различни институции и организации, които поднесоха венци, а след това и граждани положиха цветя пред паметника.