След като се настани комфортно в луксозния сегмент редом с "Ферари", "Ламборгини" и други шосейни спортисти, създадената от Росен Даскалов и вече позната в много страни по света марка "Син Карс" направи следващата си логична стъпка. Болидът "Sin R1" вече има елитна компания - "Sin S1", който също има пистова и шосейна версия, но в крак с автомобилната мода освен традиционните бензинови мотоли се предлага още и като хибрид, и като 100% електрически с 200 км пробег между две зареждания. Колата може да бъде конфигурирана изцяло от бъдещия си собственик, като най-впечатляваща е възможността да се поръча като кабриолет, като затворено купе или като комбинация от двата варианта.
По-голямата новина обаче е концептуалният електромобил "L-city". Двата модела бяха представени официално от Росен Даскалов на специално шоу в НДК, събрало политици, бизнесмени, приятели и почитатели на колите на русенския бизнесмен с добра кариера като автомобилен състезател.
"L-city" e мултифункционална платформа, над която ще може да се надграждат различни варианти според нуждите, за които е предназначена. Освен това конструкцията ще позволява да бъде постоянно надграждана и променяна, като е възможно дори познатото ни кормилно управление да бъде заменено от автономна безпилотна технология. Шасито е аналог на електрическите автобуси на китайския автомобилен гигант "BYD", в който акции имат инвеститори от ранга на Уорън Бъфет и компании от калибъра на "Самсунг".  
Първи етап ще бъде произвеждането на автомобилите основно като транспортни с максимум 2 места в категория L6-E и L7-Е, които позволяват лесна хомологация и регистрация за движение в Европа. Скоростта на движение ще бъде не по-голяма от 70 км/ч. Идеята е автомобилът да обслужва пренаселените градове, част от които вече забраниха използването на двигатели с вътрешно горене в централните си части, а много градски власти са на път да вземат същото решение.