Пет трети класа и пет четвърти от училище "Христо Ботев", което е затворено за кардинален ремонт, ще учат през започващата учебна година в сградата на Професионалната гимназия по корабостроене и корабоводене. Това е решението, което е взето след втората среща на родители с представители на Регионалното управление на образованието и общината.
Родителите настояват децата да учат в тази сграда, така че ние ще направим всичко възможно третокласниците и четвъртокласниците да се чувстват там максимално добре, каза началникът на РУО Росица Георгиева. На срещата тя обяснила, че условията за малките ученици са по-подходящи в основно училище "Братя Миладинови", но майките и бабите останали непреклонни. Една от бабите дори настоявала всяка паралелка от 10-те да учи в различно училище. 
Децата от "Христо Ботев" ще учат втора смяна в ПГРКК. Сутрин за тях ще има и 4 занимални. Занятията на гимназистите от Корабното училище ще започват в 7.30 ч, като часовете ще бъдат по 40 минути, за да освобождават сградата навреме за малките от "Хр.Ботев". 
Както "Утро" писа, сградата на емблематичната за Русе Мъжка гимназия ще остане затворена за учениците през цялата учебна 2018/2019 година, тъй като там от това лято започна основен ремонт със средства по оперативна програма "Региони в растеж". Графикът на ремонтните работи предвижда дейностите да приключат до края на юли догодина. Дотогава децата от първи и втори клас ще учат в сградата на ПГ по машиностроене, съседна на "ботевската", а от 5 до 12 клас ще заемат класните стаи в Английската гимназия в следобедите, когато учениците от АГ си отидат у дома.