Заради проникналата вече в България африканска чума по свинете, тазгодишната Коледа изглежда ще дойде още в ранния септември. На обща пресконференция вчера на областния управител Галин Григоров, заместника му Свилен Иванов и шефа на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) в Русе д-р Георги Дяков беше отправен недвусмислен съвет към стопаните да не изчакват, а в най-кратки срокове да заколят притежаваните от тях животни, за да не се наложи принудителното им унищожаване. Такава политика вече се провежда във всички застрашени райони от страната, между които е и Русе. 
В момента приключва детайлно преброяване на свинете в областта, като данните, получени от кметовете, се сверяват с регистрите на БАБХ. За тези прасета, които се отглеждат нерегламентирано и нямат ушна марка, ще се издават предписания за клане в едноседмичен срок. Ако това предписание не бъде изпълнено, животните ще бъдат отнемани принудително и унищожавани.
Въпреки че не е препоръчително, стопаните, които надлежно са регистрирали животните си, могат да ги запазят, но грижите по тях ще бъдат толкова много, че най-вероятно почти всички ще предпочетат да си ги спестят. Вчера БАБХ разпространи съвети към тях, които на практика обезсмислят усилията за отглеждане на прасета. Стопаните например трябва да се откажат да произвеждат луканки, суджуци, сланина, да обработват всяко късче месо термично заедно с костите, да се съобразяват с изисквания за хранене, за изхвърлянето на битови отпадъци и т.н.
Колко са всъщност отглежданите в селски дворове прасета, смятани за най-опасния източник на заразата, се оказа сложен въпрос, на който никоя институция няма точен отговор. В регистрите на БАБХ се водят близо 1000 свине на 500-600 собственици в областта, но нерегламентирано отглежданите са вероятно два пъти повече. По данни на кметовете в общините Ценово и Бяла има по над 250 животни. За радост на големите свинекомплекси около Сливо поле, там прасетата са най-малко, като от доскорошните 67 вече са останали само 40. За това е помогнала и политиката на един от двата големи производителя от региона да предложи компенсации на стопаните, които решат да заколят животните си. Голямото клане обаче тепърва предстои и ако не дай боже чумата продължи да се рапространява, мерките ще станат още по-жестоки.