Есенната сесия на Народното събрание започна с традиционните декларации, представени от председателите на парламентарните групи, предаде репортер на БГНЕС.

От парламентарната трибуна декларации прочетоха председателите на ПГ на ГЕРБ – Цветан Цветанов, на БСП –Корнелия Нинова, на ДПС – Мустафа Карадайъ и на „Воля” – Веселин Марешки.

Есенната парламентарна сесия се открива при добра ситуативност на България в Европа, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов при откриването на новия парламентарен сезон. България все по-успешно се справя с това да отстоява интересите си в ЕС. Европа се интересува от нас, наблюдава ни, чува ни и ни оценява. Политическите ни опоненти противопоставиха европейските на вътрешните ни проблеми. И най-големите критици няма как да не съзнават, че постигнатото днес е било желание за българските управници десетилетия назад, добави Цветанов.

Не стихват напъните от ляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите. Тонът на говорене отдавна е преминал границите на приличието. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм. За пореден път заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети в управленската програма на ГЕРБ-ОП. Знаем, че именно заради постоянството ни да изпълняваме обещанията и продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа, това ще проличи отново и на предстоящите избори догодина за ЕП. Българското председателство ни даде безценен опит, работеща администрация, обясни Цветанов.

Сред законодателните приоритети на ГЕРБ Цветанов открои това, че законотворческият процес не трябва да е заложник на произволни политически оценки и тълкувания. Трудът ни вярваме, че ще е оценен по достойнство, когато търсим обществен консенсус. Силните партии стават още по-силни, когато работят в среда на политическа коректност, подчерта Цветанов. Благоприятно обстоятелство са направените промени в НПК, ГПК и АПК, стремим се да развием електронното правосъдие. Да прилагаме актуализирана съдебна карта, която да преодолее регионалните диспропорции в разпределението на делата, изброи Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че това мнозинство е изчерпано. Искаме разпускане на парламента и предсрочни избори, добави тя. Нинова прочете традиционна за всяка нова парламентарна сесия декларация от името на парламентарната група на „БСП лява България“, в която очерта основните ѝ политически приоритети.

В изказването си лидерът на левицата подчерта, че тази сесия започва с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство.

„В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко. Не само са съответните месеци и седмици, но и за последните 29 години. Срина се Търговския регистър, блокира целият икономически живот в страната, а държавните институции бяха абсолютно безпомощни да реагират на това. 250 000 души, които държавата е задължила да се застраховат с „гражданска отговорност“, бяха излъгани от застраховател, който правителството е лицензирал. Държавата остана безучастна към тази трагедия. Трето – 17 души загинаха невинни, заради корупция и кражби, които вече убиват физически“, посочи Нинова, визирайки тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле. Нинова припомни още, че на 1 октомври се очаква и ново увеличение на цената на газа, което се очаква да повлияе на цената на голяма част от стоките.

„Следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов. Поискани оставки от Борисов се оспорват от Цветанов. За какво говори всичко това – за абсолютна нестабилност при управляващите и несигурност в страната“, смята Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че вече само 20 депутати от парламентарната група ще стоят в пленарната зала, а останалите непрекъснато ще обикалят сред избирателите си, за да чуят техните искания. „Идваме при вас. Нека всеки разумен българин да даде своя принос, който с каквото може“, призова Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък каза, че сме на прага на нов политически сезон на фона на изключителна и обтегната обстановка. Нашите предупреждения за безпринципната коалиция не бяха чути. Трябва да решим най-големия проблем – колапсът на държавността, допълни Карадайъ.

Според председателя на ДПС липсва държавнически подход, управленска визия, последователната политика е подменена с популистка. Карадайъ вижда непрекъсната открита война между институциите, което блокира решаването и на най-малките проблеми като къде да бъде НИМХ или чумата по добитъка.

„Институциите си говорят на различни езици, започват да се изживяват като независими бастиони на властта, а отсъствието на експертния потенциал поставя пред риск от взимане на адекватни решение“, смята лидерът на ДПС. „Смяна на министри и предсрочни избори – какво от това. По-важният въпрос е какво да се прави след това. Как да се изгради авторитетът на държавността. Как да започнем диалога между институциите. Нужна е ясна програма и дълбоки реформи“, убеден е Карадайъ.

Лидерът на „Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки подчерта, че нито един парламентарен ден няма стойност, ако през него не са направили нещо конкретно, за да подобрят живота на хората. Марешки прочете декларация от името на парламентарната група на партията в началото на новия парламентарен сезон. „Виждаме в изявите на някои лидери, че изведнъж се загрижиха за народа и пак отвориха торбите с фалшиви обещания. Надяват се хората да забравят какви са ги вършили цяла година и искат да се покажат целите в бяло и отново да заблуждават избирателите си. Този номер надали отново ще мине“, подчерта Марешки.

Той призова тази парламентарна сесия да бъде много по-ползотворна и резултатна от предишната, което според него може да се постигне с повече прагматизъм в решенията и по-малко празни приказки. „Воля“ ще продължи да бъде различната парламентарна група, защото изминалите месеци, от началото на 44 Народно събрание, ясно показаха на хората кой кой е в българската политика“, смята лидерът на партията.