21-годишният Самуил от Русе вчера се превърна в сензацията на деня. Нито чума по дребните животни, нито министерски оставки, нито коалиционни вълнения бяха в състояние да изместят младия русенец от първото място в новините в социалните мрежи и в медиите. Защото след репортаж на Би Ти Ви зрителите и читателите на знайни и незнайни сайтове внезапно бяха поразени от чудото, случило се с момчето - точно за една година то е свалило 150 килограма от потресаващите 276 кг, които е тежало през юли 2017-а!
"Измина една година от началото на новия ми живот, една година труд, себеотдаване, нерви, спънки, падане и изправяне, постоянство и упоритост, лишения и саможертви", пише самият Самуил в своя блог, който води откровено и последователно през цялата изминала година.
"Преди една година в Пловдив дойде един душевно смазан 276-килограмов Самуил... Днес аз съм със 145 кг по-малко, жизнен, уверен... и БЛАГОДАРЕН на човека, който ми помогна да си върна Живота. Благодаря ти, Чудо! Благодаря и на всички хора, които застанаха до мен, повярваха, подкрепиха ме! Това не е краят. Битката продължава!!!", казва Сами.
Пътят към новия живот и промяната започва на 16 юли 2017 г., когато майката на Самуил Александров споделя болката си във Фейсбук, за да потърси помощ.
Всъщност, всичко започва много преди това. Има един парадокс, казва Руслина Александрова. "Софтуерът на домашните лекари просто не допуска, че би могло да има тегло извън нормите. Така когато детето ти на 13 години тежи 150 кг, софтуерът на джипито просто не ти вярва и автоматично "поправя" теглото. А когато детето ти страда от метаболитен синдром, то пораства, килограмите се увеличават стремително, то спира да излиза от къщи, спира да общува, приятелите му се стопяват, какво остава на една отчаяна майка? Да гледа как синът й се затваря все повече в себе си. Малко е да се каже, че тази безпомощност е мъчителна", казва Руслина.
Тя е търсила множество варианти. Преди да сподели своя отчаян вопъл във Фейсбук, водела кореспонденция с клиника в Германия, където помагат на младежи с наднормено тегло вместо да затъват като аутсайдери, да влязат във форма, да усвоят занаят, да се социализират.
Получихме над 2000 реакции, споделяния, коментари през миналия юли, казва Руслина. Започват да валят различни предложения - от онлайн тренировки срещу 300 лева месечно до диети и включване в групи. Най-много ме трогна едно момче, което предлагаше да извежда Самуил на разходка, да си говорят, казва майката.
И тогава изведнъж се появява съобщението на Чудомир от Пловдив. Разбрах за проблема, знам как да те изведа оттам, където си седнал в момента - написал той. Става ясно, че Самуил ще трябва да замине за Пловдив, за да приеме подадената ръка. Само мисълта, че това ще накара Сами да излезе от дупката си и ще смени средата, окуражила Руслина, която дълги години беше един от най-добрите и разпознаваеми журналисти на "Утро".
И ето, година по-късно след изнурителни тренировки, след часове наред в боксовата зала, след железни изисквания, които отначало момчето не винаги спазва, днес резултатът е налице. А Самуил и липсващите му 150 килограма са най-четената новина.
Това е само средата, казва Руслина. На Сами му предстои още една година борба с теглото, предстоят му операции, освен това продължава да ходи на училище - след като в Русе беше напуснал своето в 10 клас, сега вече е завършил 11-и, остава му още един.
Малко е да кажа, че съм благодарна на Чудомир - той си е наистина едно Чудо, казва майката. И се надява, че пътят, по който Сами е поел, ще може да послужи за вдъхновение на много други хора с подобен проблем, защото той реално съществува, макар все още да се правим, че не е така.