Само чудо може да спаси 62-годишния Петко Петков, който вчера бе настанен в болница "Медика" с 95% изгаряния, след като се поля с бензин и се самозапали на двора на вилата си в източната част на местността Липака, известна и със старото си име Батмиш.
Пострадалият е бивш работник в железниците. Преди две години излязъл в пенсия и се прехвърлил да живее на вилата си, за да е по-близо до "Дунарит", където започнал работа като стругар, а и за да може да отглежда кокошки и зайци и да помага на семейството си. Преди няколко месеца обаче бил съкратен, тъй като е пенсионер, преживял го тежко и според съседи потърсил утеха в алкохола.  
Миналата седмица депресираният мъж казал на съседа си по вила, че си е купил литър бензин и смята да се запали. Комшията не повярвал, но Петков действително отишъл на бул.“България“ на моста над бул.“Христо Ботев“ с намерението да се превърне в жива факла пред очите на стотици хора. Нещо обаче го възпряло и той се върнал на вилата си.
В неделя синът му Теодор отишъл на вилата да го види. Вчера малко преди 8 часа сутринта бащата издебнал сина, докато си прави кафе, излязъл пред къщата, съблякъл се гол до кръста, залял се с бензин и драснал клечка кибрит. Съседи и синът му чули неистовите му викове, ужасили се от незабравимата гледка, но въпреки шока успели да загасят пламъците с кофи с вода, чаршаф и един юрган.
Сигнал за инцидента е получен на тел.112 в 8.15 часа. Тъй като пътят до вилата е черен, се наложило синът да отиде да чака линейката на разклона за танкодрума и Чифлишката езеро на пътя Русе-Николово, за да я заведе до къщата. Екипът откарал пациента в УМБАЛ „Медика“, където софийският консултант в отделение „Изгаряния и пластика“ проф. Огнян Хаджийски установил, че само петите на краката му не са засегнати от огъня. Увредени от вдишването на горещ дим са и белите дробове на бившия жепеец. Той е поставен на апаратно дишане, направена му е хирургична обработка и е започнало инфузионно лечение.
Вчера съседи казаха, че Петко Петков бил много способен стругар, помагал на всички с готовност, но от месец се затворил вкъщи, не излизал, пуснал отглежданите животни на свобода и контактите му с външния свят били само по телефона. Въпреки явните признаци на депресия мъжът не потърсил помощ, а решил да стори непоправимото.