НФСБ ще гласува против оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Това се казва в декларация на НФСБ, прочетена от лидера на партията и вицепремиер Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

Декларацията е във връзка с уволнението на трима министри от кабинета на премиера Бойко Борисов заради катастрофата край Своге.

От НФСБ обвиняват ГЕРБ, че оставките на тримата министри по-скоро могат да се определят като уволнение, извършено без съгласуване с коалиционните партньори и без мотиви.

„Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа край Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения“, подчерта Симеонов.

Според него стабилността на коалиционното управление е застрашена от непрекъснатите атаки срещу НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в „Обединени патриоти“. „Провежда се и масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент – ДПС“, смята Симеонов.

„Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и голямата коалиции“, допълни още той.

Според Симеонов парламентарната група на „Обединени патриоти“ се е превърнала в механичен сбор от три партии, практически без действащо ръководство.

Коалиционният съвет се очаква да се събере тази вечер в Министерски съвет, след като премиерът Бойко Борисов се завърне от посещението си в Черна гора. На него председателят на НФСБ ще постави въпросите за начина на управление, диалога и взимането на решения, включително кадровите промени. Представителите на НФСБ ще предложат още и промяна в коалиционното споразумение, с цел промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната ѝ работа.

Симеонов още веднъж препотвърди, че депутатите на НФСБ в парламента ще гласуват против оставките на Нанков, Радев и Московски.

„В случай на отхвърляне на направените предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устав на НФСБ, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалицията и управление“, категоричен е вицепремиерът.

Валери Симеонов за пореден път настоя и министърът на туризма Николина Ангелкова да подаде оставка, защото не се справя с работата си.

...........................................

БГНЕС публикува пълния текст на декларацията на НФСБ:

„На свое заседание Националният изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България”, проведено на 1 и 2 септември обсъди политическата ситуация в страната, възникнала във връзка с уволненията на трима министри, без съгласуване с коалиционните партньори и без мотиви.

По този повод НИК изразява следната позиция.

Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа в Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политичесkи рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционното споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения.

Нарушена е за пореден път точка 6 от Коалиционното споразумение, която предвижда „предварително съгласуване на предлагани промени с коалиционния партньор”.

Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в Държавния бюджет в тяхна полза. Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията.

Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент ДПС.

Оценяваме темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление, като незадоволителни. Липсва воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот.

Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция. Парламентарната група на ОП в Народното събрание се е превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство.

НИК на НФСБ не приема за нормални подобен модел на управление на държавата и такива взаимоотношения в голямата и малката коалиция.

В тази връзка НИК на НФСБ изисква:

Решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.

Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

Осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

НИК на НФСБ реши:

1. Председателят на НФСБ да постави на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени.

2. Представителите на НФСБ в Политическия съвет на коалиция ОП да предложат чрез промяна на коалиционното споразумение промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата.

3. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.

4. В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устава на НФСБ, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата.

Национален фронт за спасение на България поставя проблемите на държавата над частните и партийните интереси и декларира, че участва в настоящото управление, само за да реализира своята програма и да даде своя принос за изпълнение на програмата на правителството. Без каквито и да било претенции за власт, постове и облаги, тъй като девизът на партията, приет за лозунг и на коалицзията ГЕРБ-Обединени патриоти е „България над всичко!”, завършва декларацията.