Вече приключваме с реставрацията и монтирането на дървените дограми, в началото на септември започваме работа по външната фасада. Това каза Николай Нанов, който ръководи реставрацията и ремонта в старинната сграда в двора на Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти. Както е известно на читателите на "Утро", след като сградата с прочутите резбовани тавани, правени от тревненски майстори преди две столетия, бъде реставрирана, там ще заработи център за култура на дружество ЦИОНЕС. 
Много бяха ценни съветите на майстор Ангел Митрофанов, който ни помагаше при изработването на дървените дограми, каза Нанов. И показа няколко елемента, които майсторът от Дунавската задруга лично е изработил и монтирал, в това число и една цяла рамка за единия от прозорците. Надяваме се, че преди да започне студеното време, ще успеем да довършим работата по фасадата и да свалим скелетата, които сега скриват прелестта на тази прекрасна стара сграда, добави той. След това вече ще останат работите вътре в помещенията, като най-деликатният труд ще бъде положен при реставрацията на резбованите тавани.  
Нанов показа и заравнения терен зад помещенията, които в момента се ремонтират. От общината пратиха хора, за да изрежат храсталаците и да окосят тревите, а след това насипаха в зейналата дупка 31 самосвала с пръст, за да заравнят мястото, обясни русенецът. Така вече картината е доста по-цивилизована, обобщи той.