27 различни сорта ябълки подредиха на ароматно и вкусно изложение жители на село Екзарх Йосиф, които в събота поканиха гости на 12-ия Празник на ябълката. Друга изложба показа какво се приготвя от ябълки - от сладкиши до шампоани, сапуни и гелове. 
250 домакинства в нашето село отглеждат между две и пет ябълкови дръвчета в дворовете си, а 3-4 човека се грижат за ябълкови градини, които са между половин и два декара, каза кметът на Екзарх Йосиф Илия Данев. С поздравление за празника и за възродената овощарска традиция към участниците в тържествата се обърна народният представител Андриан Райков. 
Ябълковите чествания започнаха с концерт на Сунай Чалъков и Петя Христозова, след това на сцената под открито небе излязоха самодейни танцови състави от Свищов и Босилковци. Последваха надпявания и надигравания на формации и индивидуални изпълнители от цялата Русенска област. Накрая всички участници получиха от кмета грамоти и паметен знак със символа на празника. Когато приключи богатата художествена програма, настана време и за дегустация на повече от 30 ябълкови сладкиши, приготвени от майсторки кулинарки от Екзарх Йосиф, които през целия ден привличаха погледите и предизвикваха въздишки у гурманите. Щрудели, баници с ябълкова плънка, кифлички, кексове и разни други изкушения бяха нарязани и се превърнаха в апетитна финална точка на празника.