Усилено се работи по изграждането на новата пасарелка пред Гимназията по облекло, като се очаква до началото на октомври да бъде издигната конструкцията на съоръжението. Тя е стоманобетонова - плоча, греди и носещи колони. Новият, значително по-дълъг мост ще е на приблизително същото място, където беше разрушената вита пасарелка, известна като Вития мост.
Съоръжението ще отговаря на всички норми за достъпна среда и ще може да се използва и от велосипедисти. Предвижда се след преминаването на жп линията новата пасарелка да има два еднакви спираловидни етажа, а в заоблените участъци ще има панорамни площадки. След като бъде издигната конструкцията, ще се поставят предпазните парапети, настилки и осветление, като тези дейности вероятно ще отнемат около месец. Очаква се в късна есен съоръжението да може да се използва от гражданите и русенци да се радват на по-модерна, по-удобна и по-безопасна нова пасарелка. 
Както е известно, разрушаването на Вития мост се наложи поради разширяването на пътя в района на бул. "Придунавски". Всички любовни катинарчета, които бяха закачени на парапетите на стария мост, са прибрани и се съхраняват, а след като бъде открита новата пасарелка, те или ще бъдат поставени отново, или ще се направи изложба с тях. 
Като част от голямата промяна на кея ще бъдат обновени и пасарелките при ул. "Баба Тонка" и "Омуртаг".