Оставките на министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски са изненада за ВМРО, заяви вчера в Русе депутатът и зам.-председател на партията Искрен Веселинов.
Тъй като наблюдаваме работата на министрите, аз специално знаете, че съм председател на комисията по регионална политика, и съм с изключително добри впечатления от работата на министър Нанков и по отношение на неговата глобална визия за развитие на сектора, и неговите виждания за регионалното развитие на страната като цяло. Това във всеки случай не е добра новина за сектора. Това, което заявяваме твърдо, е, че безспорно трябва да бъде поета отговорност от абсолютно всички на абсолютно всякакво ниво, които са виновни за инцидента. Притесняваме се обаче с този бърз политически ход, който цели очевидно да се намали общественото напрежение, да не остане недовършено разкриването всъщност на истински отговорните лица, коментира Веселинов.
ВМРО ще настоява за спешен коалиционен съвет с ръководството на ГЕРБ още в понеделник или вторник, на който да бъдат представени мотивите на оставките.
„Ние уважаваме правото на ГЕРБ да излъчва и да сменя своите министри. Тук обаче се касае за особено важен проблем, който цялото общество следи с внимание, и за нас е важно отговорните лица да поемат своята вина и да бъдат взети спешно адекватните мерки такива случаи да няма за в бъдеще“, посочи Веселинов.
Той отново припомни, че един от големите проблеми е системното недофинансиране на системата на пътищата. Става дума за годишен недостиг между 200 и 300 млн. лева. В тази посока е работил и министър Николай Нанков - чрез въвеждането на тол системата. Във вторник ще има извънредно заседание на парламентарната комисия по регионална политика, на което ще се гледат законовите промени, а в сряда те ще влязат и в дневния ред на парламента.
„На практика от следващата година ние трябва да имаме тол система и да събираме още 600-700 млн. лева, за да можем да решим наистина тези проблеми. Защото в другия случай се получава това, което се е случило и сега - МВР пишат на стопанина на пътя, стопанинът на пътя пише до министерствата, казва се - пари няма, и така продължаваме да си пишем и да въртим едни писма напред-назад, които не решават проблема на никого“, обобщи Веселинов.