Нов модерен дизайн, показан първо от „Кона“, ново поколение електронна система за прехвърляне на различна тяга върху четирите колела според условията на пътя и избрания режим на шофиране, нова платформа и увеличени размери /дължината вече е 4.8 м, а широчината - 1.9/, нова осемстепенна автоматична скоростна кутия, нови функции в системите за комфорт и сигурност като предупреждение срещу забравяне на деца или домашни любимци на задната седалка или блокировка на вратите, която не позволява да се отварят, ако отзад приближава велосипедист или автомобил... Това е най-краткият списък на промените в четвъртото поколение на големия джип на „Хюндай“ - „Санта Фе“, което няколко месеца след световната си премиера на автосалона в Женева вече може да бъде видяно, разучено и поръчано и в дилърството на водещата корейска марка в Русе.
Сред другите любопитни изненади на борда е специалната опция „Гласова бележка“, чрез която водачът може да продиктува на глас телефонен номер, който компютърът ще запише, а след това ще го потърси при нужда. Освен това някои от системите на автомобила могат да се управляват с помощта на смартфон - стартиране на двигател, проверка на нивото на горивото и др.
Автомобилът се предлага в стандартен размер и в модификация с дълга база и трети ред седалки, обозначена с ХL. 
За задвижването се разчита на 2.4-литров атмосферен бензин с мощност 188 конски сили, двулитров бензинов мотор с турбо и 232 к.с. и още една важна новост - 2.2 дизел с 200 коня.
Разбира се, новостите и прогресът въобще си имат цена. В случая тя започва от 82 870 лева и нараства чувствително при поръчка на най-луксозната версия на дизеловия вариант.