През последните години дизайнерите отбелязват големия интерес към подвижните калъфи за меката мебел. Причините за това са много и доста очевидни. На първо място това е икономията на средства при една тоталната промяна в интериора на стаята, а на второ място е ефектът който се постига в жилището само с едни калъфи в ярък тон. Освен тези свои преимущества, те лесно ще ви помогнат да прикриете недостатъците и захабяването на мебелите, а ако пък имате дивани от ценно дърво например, калъфите ще ви помогнат да ги предпазите.

С едни нови калъфи могат да се облекат всякакви столове, дивани и фотьойли. Облечени в калъф, придобиват право на втори живот и стават желан елемент в спалнята, детската или коридора. По принцип свободните модели се правят много по лесно от тези, които следват очертанието на мебелта. Ако сте наясно с шиенето бихте могли да ги изработите и съвсем сами. При избора на плат няма ограничения – може да използвате велур, лен, кадифе, памук, коприна, кожа и т.н.

Големият ефект на тези нови дрехи за вашите мебели се постига преди всичко с цветовете, на които ще решите да заложите. Добре би било, ако имате различни цветове за всеки от сезоните. За топлите сезони избирайте калъфи в прохладна или в бялата гама, а през зимата заложете на по-топлите и „уютни” цветове. Същият принцип важи и за северните и южните стаи.

Стилът на калъфите също може да бъде различен – строг, класически, екзотичен, фриволен, романтичен и др. Ако си падате например по кънтри стила, който създава атмосфера на топлина и уют, заложете на пъстрите басмяни платове. Ако предпочитате строгия английски стил – изберете лен. Калъфите, украсени с волани, плисета и други декорации, придават на мебелите женственост и шик на стилна дама. Ефектни панделки върху калъфите ще допринесат за празнична и тържествена атмосфера на жилището като му придадат необходимият артистизъм или екзотика.

В случай, че столът или фотьойлът Ви са прекалено твърди, бихте могли да добавите допълнителни декоративни възглавници в тон с новия калъф или в контрастен цвят. За да не се разместват възглавничките постоянно, бихте могли да ги фиксирате с ленти от същия плат.

През последните години се разми доста правилото как да изглежда един дом и многообразието от стилове, нови материи и форми ни дава възможност за голям размах при декорирането на дома ни. Ето защо, не се страхувайте да експериментирате с формите и материите, за да постигнете точно тази визия и това удобство, за което винаги сте копняли.