Народният артист на СССР Йосиф Кобзон е починал на 80-годишна възраст, предаде ТАСС, позовавайки се на помощник на съпругата на певеца.

„Йосиф Давидович почина. Нинел Михайловна не може да говори. Всички плачем“, каза тя и добави, че по-късно ще бъде обявено кога и къде ще се състои погребението на големия певец.

Репертоарът на Йосиф Кобзон включваше около 3000 песни, отразяващи музикалната летопис на втората половина на ХХ век. Сред тях са почти всички най-добри песни, създадени от Дунаевски, Блантер, Тухманов, Фелцман и други съветски композитори.

Това са всенародните хитове Смуглянка", "А у нас во дворе", "Старый клен", "С чего начинается Родина", "Я люблю тебя, жизнь", "Мгновения", "Темная ночь", "День Победы", "В городском саду" и много други.

Освен с естрада Кобзон водеше активен политически и обществен живот. Той е избиран многократно за депутат в Държавната дума.

Кобзон е член на УС на Федерацията на еврейските общини на Русия. Певецът е посещавал многократно България, където е изнасял концерти.