Германското правителство не променя позицията си относно невъзможността за промяна на границите на Западните Балкани, която канцлерът Ангела Меркел направи публично на 13 август. Според нея подобна промяна би била териториално престъпление. Тя повтори позицията си от разговора ѝ с американския президент Доналд Тръмп, пише черногорския вестник "Победа", като това е официален отговор на тяхно запитване изпратено до германското правителство, съобщава МИА.

"Канцлерът Меркел повтаря, че териториалната цялост на страните от Западните Балкани е установена и неприкосновена. Това все още е позицията на федералното правителство, което силно подкрепя усилията на ЕС да посредничи за постигането на устойчиво решение между Сърбия и Косово ", пише в отговора на германското правителство за ежедневника "Победа".

Както беше подчертано, преговорите за присъединяване към Черна гора напредват добре, но позицията на Германия остава непроменена - кандидатите трябва да отговарят на всички условия, преди да влязат в ЕС.