След повече от три часа разпит регионалният министър Николай Нанков, председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов и директорът на Института по пътища и мостове инж. Веселин Димитров излязоха от националното следствие. Нанков заяви, че ще има наказани за катастрофата край Своге и че част от консорциумите са започнали да отстраняват дефектите по пътя край Своге, предаде БГНЕС.

Нанков каза, че се явява в качеството си на свидетел и добави, че може да поеме морална отговорност и политическа за инцидента с автобуса край Своге. Нанков беше категоричен и по отношение на позицията, с която излязоха от фирма „Трейс” по-рано днес, а именно, че в настилката няма забранен елемент, който да е бил вложен. Това твърдение Нанков опроверга и каза, че в следващите дни най-вероятно ще се намеси международна лаборатория, която ще изследва асфалта. Той уточни, че пътят е подходящ именно за тежкотоварни автомобили и не приема обвиненията.

Нанков обясни какво е било свършено на пътя след трагичния инцидент.

„Освен намаляването на скоростта от 40 на 30 км, средната скорост в участъка се нормализира до предишното ограничение. Поставени са бализи със светещи лампи през нощта. Има полицейски екипи, които контролират на мястото на трагичния инцидент. Екипи на АПИ са почистили храстите“, уточни Нанков.

Министърът добави, че в участъците за тежко и среднотежко движение трябва да се влагат съвсем други материали, от тези, които са излезли при резултатите от лабораторното изпитване на института по пътища и мостове.

Нанков заяви, че по линия на държавната администрация ще бъдат предприети много сериозни действия.

„Задължително трябва да има виновни от държавната администрация. Това е моето мнение. По отношение на държавната администрация, по линия на административната отговорност, ще предприема много бързи и решителни действия, крути мерки, не само по подобряване на процеса, а и по линия на персонална отговорност. Всички замесени в процеса по възлагане, реализация, приемане на пътя са или ще бъда привикани, те ще са част от производството“, каза Нанков.

Регионалният министър коментира и решението за създаване на нова държавна структура, която да се занимава с безопасността по пътищата, след като такъв орган има към МВР, към който е част и заместник-регионалният министър.

„Отговорът ще бъде даден до седмица – две, когато ще се прецизират бъдещите функции, както и дали ще могат да подпомагат процеса за взимане на решения – управленски и политически по темата за пътната безопасност. Взето е принципно решение. Трябва да се подобри модела. Естествено, че не трябва да се дублират функциите. Тук говорим за агенция, която ще прави политики. Не говорим за нов щат, тази консултативна комисия, която съществува в момента може да прерасне в държавна агенция и най-вероятно тя може да бъде закрита“, заяви министърът.

Председателят на АПИ Светослав Глосов каза, че „Трейс“ оспорват резултатите, които са констатирани относно възможността за подхлъзването на трасето, което е било доказано от лабораторните изследвания и не изключи възможността спорът да се разреши на друго ниво. Той добави още, че след като са изпратили писмо, в което пътната агенция ги е уведомила, че започва да отстранява дефектите те са заявили готовност да изпълнят ремонт за тяхна сметка. Запитан дали очаква да бъдат повдигнати обвинения на негови служители, Глосов каза, че не знае и това ще реши следствието и подчерта, че поставянето и ремонтът на мантинелите са отговорност на местната община, а не на пътната агенция.

„Относно твърденията, че това е участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия искам да уточня, че ние всяка година получаваме информация от пътна полиция справка с регистрираните пътни участъци, с концентрация на пътни произшествия. Тази справка се изготвя на базата на наредба, която е приета от МВР. Този участък не е посочен нито в последната, нито в миналогодишната справка. Има и становище, че по всички тези показатели на работа това не е участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия“, беше категоричен Глосов.

От прокуратурата съобщиха, че в Националната следствена служба са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му. Те са представители на различни институции - Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя - ДЗЗД „ТРЕЙС-СВОГЕ“, „Виа-План“ ЕООД, „Пътконсулт 2000“, „Мотт Макдоналд лимитид“. Като свидетели са разпитани също министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

Органите на досъдебното производство са получили искане от Агенция „Пътна инфраструктура“ за започване на ремонт на пътния участък, в който настъпи произшествието. Такова разрешение няма да бъде дадено преди от пътната настилка на това място да бъдат иззети по реда на НПК проби, които да бъдат ползвани при експертизи за установяване на състоянието, състава и начина на изпълнение на асфалтовия път.

На 31.08.2018 г. такива проби ще бъдат иззети от следователи от Националната следствена служба, чрез съответни технически средства, в рамките на оглед, който ще започне в 10,00 ч. Провеждането на огледа и вземането на проби /образци/ от настилката на пътя ще причини временно затруднение при движението. На АПИ и МВР е възложено създаването на необходимата организация за това и оповестяването й. Започването на ремонт на пътния участък ще бъде разрешено без каквото и да е забавяне, но само след вземането на проби от настилката на конкретния пътен участък. /