Свинекомплексът в Голямо Враново е предприел собствени мерки, за да се предпази от унищожителната африканска чума по свинете, която вече е само на 15 км от границите на България. На входа на комплекса всички превозни средства вече минават през яма за дезинфекция. Специално подсилена е оградата на стопанството с цел да не пропуска никакви диви животни. Достъпът на външни лица е силно ограничен, за да се намали вероятността от случайно проникване на вируса.
Според управителя на свинекомплекса д-р Миленка Димитрова, фирмата е направила каквото е в нейните възможности, за да се предпази от чумата. Тя изрази надежда, че зарата все пак няма да бъде допусната у нас, въпреки че издиганата по сухопътната граница с Румъния ограда нямало да свърши работа.
Най-голямата опасност идва от дребните стопани, които гледат по 2-3 прасета в задния двор и не са взели никакви мерки, за да ги предпазят. Държавата трябва да ги убеди да си заколят животните, каза д-р Димитрова.
Според нея това за тях ще бъде по-добрият вариант, предвид вероятността свинете да бъдат унищожени ако бъдат заразени. Крайна мярка, към която големите свинекомплекси няма как да прибегнат.
По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на заболяването при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната. Заболяването се разпространява основно от югоизточните райони в посока запад и към Централна Румъния. Местните медии определят навлизането на болестта в Румъния и нанесените щети на свиневъдния сектор като „национална катастрофа“.
В събота беше потвърдено наличието на вируса в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по големина в Европа.
Засегнатият свинекомплекс е в област Браила и в него са се отглеждали около 140 000 свине. Заразяването вероятно е станало чрез замърсена вода от река Дунав, която се използва от животновъдите. В реката са намерени трупове на заразени свине, изхвърлени от безотговорни румънски фермери.