Нов държавен орган, включващ в себе си всички служби отговорни за безопасността по пътищата на страната, ще контролира и прави политики за повишаване сигурността на пътя.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след поредното съвещание при премиера на тема пътна безопасност и след трагичната катастрофа, взела 17 жертви край Своге, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев съобщи, че с представители на Института за пътна безопасност са дискутирали по какъв начин е редно да се промени целия корпус на държавно управление по темата пътна безопасност. Всички сме на едно мнение, че промяна трябва да има, заяви вицепремиерът.

Всички служби и функции, които имат отношение по темата – в МВР, МРРБ, АПИ и други ведомства, включително МОН, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност, поясни Дончев.

Вицепремиерът направи уточнението, че създаването на подобна структура не означава извеждане на сега съществуващите. „КАТ си остава в МВР”, каза той.

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол. Звено, което ще има отговорността да прави политики за повишаване на безопасността по пътищата на страната и ограничаване на инцидентите.

Техническата работа по темата започва още днес, съобщи Томислав Дончев.

Дончев уточни, че новият орган не означава назначаване на нови чиновници – ще бъде използван капацитета на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти.

Дали този орган ще бъде комисия или агенция, тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя.

От своя страна Богдан Милчев, член на Института за пътна безопасност, заяви, че е налице политическа воля за промяна на модела за управление.

Институтът за пътна безопасност оставаме коректив на всичко, което се случва в държавата във връзка с пътната безопасност, ще продължим да извършваме извънсистемен контрол и ако има несъответствие, ще сме първите, които ще достигаме до тези, които управляват, подчерта Милчев. Проблемът не е политически, но решаването му става с политически средства, добави още Милчев.