Ясни са вече училищата, където ще учат през цялата 2018/2019 учебна година децата от средно училище „Христо Ботев“. Това съобщи на специална пресконференция началникът на Регионалноото управление на образованието Росица Георгиева, която тя даде ден след публикация в „Утро“ по темата. Зедно с нея с журналистите се срещна и началникът на отдел „Образование“ в община Русе Сашо Щерев. 
Първи и втори клас ще заемат помещения, които са специално избрани за малките ученици, в съседната професионална гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“. Първокласниците ще учат цялата година само първа смяна - както гласят нормативните разпоредби. Специално за тях са отделени просторни стаи, с много светлина, като са подбрани и подходящи за възрастта и ръста им столове и чинове. 
„Ботевци“ от третите и четвъртите класове ще учат в основно училище „Братя Миладинови“. След като стана ясно, че е много вероятно да започне ремонт и в сградата на ПГ по механотехника, продължихме огледите и разговорите, така стигнахме до извода, че най-подходящото място е училището в парка, каза Георгиева. Тя уточни, че при търсенето на подходяща сграда са били оглеждани и местата за паркиране на автомобилите на родителите, които ще водят децата си на училище. 
Учениците от 5 до 12 клас ще учат в Английската гимназия. Така на 17 септември за различните класове от „Хр.Ботев“ първият школски звънец ще бие на три различни места. 
Разбирам притесненията и разочарованието на родителите, но за нас най-важното са здравето и животът на децата и, разбира се, и на учителите, добави Георгиева. Строителите, които правят сложния ремонт, категорично не са били съгласни да работят, докато в същото време по коридорите и по стаите щъкат деца. Затова потърсихме оптималните варианти, като ни се искаше това да стане в пределите на улица „Александровска“, а да не местим децата в крайните квартали, обясни шефката на РУО. Надяваме се да бъдат преглътнати неудобствата и следващата година всички да се радват на обновеното СУ „Христо Ботев“. 
Такъв голям ремонт на тази сграда, която е била построена през 1898 година, никога досега не е правен, каза Сашо Щерев. Ще бъде извършена цялостна подмяна на ел инсталацията, ще бъде монтирана противопожарна система, зданието ще бъде напълно обновено и укрепено, увери той. Ремонтът наистина е изключително сложен и не искаме да бъде застрашен животът на учениците и учителите, затова самото ръководство на училището предложи занятията да се изнесат в други сгради, уточни Щерев. Той посочи, че като вариант се обмисляло преместването на цялото училище „Хр.Ботев“ на едно място - в затворената преди години гимназия по зърносъхранение, но след това вариантът отпаднал. 
След публикацията в „Утро“ във вторник разтревожени родители звънели постоянно на телефона на РУО, десетки били и имейлите, които Георгиева получила с въпроси.
Отговарям на всички и ще продължа да го правя - искам да не остане и сянка от съмнение, че вземаме под внимание всички обстоятелства и правим възможно най-доброто, обобщи шефката на РУО.