Десетки русенци, сред които дори майки с колички, посрещнаха вчера по обед легендарния влак „Ориент експрес“. Луксозната композиция, описана от Агата Кристи в романа й, пристигна на Централната жп гара с 40 минути закъснение, но търпеливо бе изчакана от хората, въоръжени с телефони и фотоапарати за снимки.
Тази година във влака пътуват 94 туристи от пет континента, сред които отново най-многобройни са американците - 47 души. Освен тях на едноседмичния воаяж през цяла Европа от Париж до Истанбул има 15 британци, няколко австралийци и новозеландци, граждани на Канада, Перу, Япония, Швеция и др. Към тях се е присъединил и един румънец. Цената на еднопосочния билет е около 9000 евро, а за комфорта на пътниците се грижат 42 души персонал - 32 италианци, 9 французи и един англичанин.
Главният барман на „Ориент експрес“ Игнасио разказва, че гостите избират да пътуват с легендарния влак по различни поводи, специални за тях. 
„Подаряват си пътуването за годишнини, пенсиониране, много хора идват тук на меден месец, а понякога и за да направят предложение за брак. Трябва да имаш много хубав пръстен, за да предложиш тук /смее се/. Интересът се е запазил през годините, тъй като това е исторически влак, с оригиналната композиция“, обяснява той.
Колкото до храната, традиционно се предлагат изискани специалитети. Кухнята е основно френска и италианска, а специалитетите са хайвер, френски гъши дроб, омар, морски дарове. Всеки ден менюто е различно според предпочитанията на пътниците.
Както всяка година, така и този път „Ориент експрес“ спря в Русе точно по време на обяда на пасажерите. Някои от тях, заинтригувани от интереса на посрещачите, ги снимаха през прозорците. А русенци с ентусиазъм се увековечаваха пред вагоните, като най-любопитни бяха децата. Много от хората споделиха, че и друг път са посрещали „Ориент експрес“, но винаги им е интересно. Някои от тях дори изразиха тайната си надежда един ден - или те, или децата им, да могат да пътуват с легендарния влак.