Заради ширещата се корупция и липсата на квалифицирани кадри преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са ударили 10-годишно дъно. Това показва анализ на Българската стопанска камара (БСК) за местните и чуждестранни инвестиции в страната, представен от изпълнителния председател на Камарата Радосвет Радев и зам.-председателя Камен Колев.
През 2017 г. потокът от ПЧИ е бил на стойност 1.8 млрд. лв., докато местните инвестиции са били над 17 млрд. лв. През 2007 г. съотношението е било точно обратното - 17.7 млрд. чужди инвестиции и 258 млн. лв. местни. Освен това предварителните данни за първата половина на тази година показват двойно понижение на ПЧИ - от 487 на 246 млн. лв.
ПЧИ са паднали дотолкова, че те вече не влияят на българския брутен вътрешен продукт (БВП). Малкото останали чуждестранни инвестиции са за разширяване на вече съществуващи бизнеси в България, докато по-ценните, чисто нови инвестиции се броят на пръсти, показва анализът. 
Регистрирахме два шамара за българската икономика - българите извън страната превеждат повече пари годишно, отколкото са ПЧИ, а Сърбия, която е абсолютно съизмерима като население с България и е с по-малка територия, реализира чудовищни чуждестранни инвестиции без да е член на Европейския съюз, обобщи Радосвет Радев.